Χρώματα παιδικού δωματίου: Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία του παιδιού από αυτά

Το χρώμα και δη στο παιδικό δωμάτιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του του παιδιού. Η έκθεση σε συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή του, να βελτιώσει τις συνθήκες ύπνου, να βοηθήσει στη συγκέντρωση τους και να οργανώσει καλύτερα το κομμάτι της μνήμης.

Χρώματα παιδικού δωματίου: Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία του παιδιού από αυτά
Kids bedroom paint ideas 8

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα για το παιδικό δωμάτιο

Χωρίστε αρχικά τα χρώματα σε θερμά και ψυχρά και δείτε τις επιδράσεις τους πριν επιλέξετε το κατάλληλο.

Ως θερμά χρώματα αναφέρονται τα πιο γήινα χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί.. Είναι χρώματα που εμπνέουν τη σιγουριά, τη χαρά, την ενέργεια και κάνουν τους μεγάλους χώρους να δείχνουν πιο χουχουλιάρικους. Η έκθεση των παιδιών στα θερμά χρώματα ενεργοποιεί τη διάθεσή τους για τις αθλητικές δραστηριότητες, διεγείρουν το μυαλό και το σώμα τους και τροφοδοτούν με ζωηρή διάθεση. Ωστόσο επειδή η επίδρασή τους είναι έντονη, δε βοηθούν σε μεγάλες επιφάνειες όσον αφορά τον ύπνο, άρα αν επιλέξετε ένα από τα παραπάνω, βάψτε έναν μόνο τοίχο και όχι αυτόν απέναντι από το κρεβάτι. Μπορείτε να το συνδυάσετε με αντίστοιχου χρώματος ράφια, μαξιλάρια, φωτιστικά ή χαλιά.

eclectic kids

Το παιδικό δωμάτιο, τα χρώματα και η ψυχολογία των παιδιών!

Ως ψυχρά από την άλλη ονομάζονται τα χρώματα του ουρανού και της φύσης. Χρώματα που είναι συνδεδεμένα με μια πιο ονειροπόλα διάθεση. Οι ανοιχτές τους αποχρώσεις βοηθούν στο να γίνει η ατμόσφαιρα πιο ήπια και ήρεμη, ενώ οι πιο σκούρες ενδέχεται να προκαλέσουν μελαγχολικά συναισθήματα. Άρα αν επιλέξετε μπλε, μωβ ή πράσινο, προτιμήστε τις παλ αποχρώσεις εντείνοντας έτσι την πνευματική και σωματική ηρεμία, καθώς και την συγκέντρωση των παιδιών.

Επίσης μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι τα ψυχρά παλ χρώματα χαμηλώνουν την πίεση του αίματος και επιβραδύνουν το νευρικό σύστημα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι, ότι το μπλε χρώμα μειώνει την όρεξη για φαγητό και είναι το καταλληλότερο χρώμα αν το παιδί σας είναι κάποια κιλάκια παραπάνω.

de2a8a9b6abb8ac99f7a926071f46dd1

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το αγαπημένο χρώμα των κοριτσιών, ροζ. Το ροζ είναι ένα χρώμα που έχει ταυτιστεί με το γυναικείο φύλο και προσφέρει ηρεμία και χαλαρότητα. Είναι το ιδανικό χρώμα για υπερκινητικά και οξύθυμα παιδιά και δρα καταλυτικά για το άγχος.

Όπως και να έχει, διαλέξτε ό,τι αρέσει στο παιδί σας περισσότερο και έπειτα ό,τι αρέσει σε εσάς. Τολμήστε τα έντονα, παιχνιδιάρικα χρώματα όπως αναφέραμε πιο πάνω θα δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλόξενο παιδικό δωμάτιο. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και σίγουρα το δωμάτιο που θα φτιάξετε θα το λατρέψετε όσο και το παιδί σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved