Σεξ για πρώτη φορά: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξουν τα αγόρια

Η σεξουαλική αφύπνιση στην εφηβική περίοδο, σηματοδοτείται από το ξύπνημα των ορμονών.

Σεξ για πρώτη φορά: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξουν τα αγόρια

Το αγόρι μέσα από τον αυνανισμό, μαθαίνει το σώμα του και προετοιμάζεται για την αυριανή του σεξουαλική ζωή. Αργά ή γρήγορα σε αυτή τη φάση της ζωής του αρχίζουν και οι πρώτες σεξουαλικές ανησυχίες, καθώς αναρωτιέται πότε είναι για εκείνον η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη του σεξουαλική φορά. Μία απόφαση καθαρά ατομική, που προέρχεται από την συναισθηματική αλλά και την ψυχική ωριμότητα.

8 πράγματα που πρέπει να προσέξει την πρώτη φορά

efhvos

1. Δεν θα το κάνεις επειδή το έκαναν οι φίλοι σου:

Είναι κατανοητή η ανάγκη σου να μην διαφέρεις από τους συνομηλίκους από τη μία, από την άλλη όμως χρειάζεται να σεβαστείς τον εαυτό σου, τον ψυχισμό σου και να δώσεις τον κατάλληλο χρόνο που εσύ χρειάζεσαι. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι έχεις μπροστά σου όλη σου τη ζωή για να αποκτήσεις σεξουαλικές εμπειρίες...

2. Δεν θα το κάνεις επειδή σε πιέζει η κοπέλα σου:

Ναι, μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αρκετά κορίτσια είναι εκείνα που βιάζονται να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή, είτε γιατί πιέστηκαν – όπως προανέφερα – είτε επειδή θεώρησαν ότι ήταν έτοιμες. Μην πέσεις στην παγίδα να «αποδείξεις» λοιπόν και εσύ ότι είσαι ...άνδρας!

3. Δεν θα το κάνεις επειδή σε πιέζουν οι γονείς ή άλλοι συγγενείς σου:

Η πρώτη σου σεξουαλική φορά μπορεί να είναι ένα καθαρά προσωπικό και δικό σου θέμα, δεν είναι λίγες όμως επίσης οι φορές που οι γονείς, και κυρίως ο πατέρας, ανησυχούν καθώς την θεωρούν ένδειξη αρρενωπότητας του γιου τους – ίσως επειδή έτσι έμαθαν και εκείνοι από τον δικό τους πατέρα! Αποτέλεσμα, συχνά να πιέζουν με τον τρόπο τους να ξεκινήσεις τη σεξουαλική σου ζωή, προβάλλοντας ουσιαστικά τις δικές τους ανασφάλειες.

4. Μην έχεις υψηλές προσδοκίες:

Δυστυχώς, βλέπουμε αρκετά συχνά όχι μόνο τους έφηβους αλλά και μεγαλύτερους άνδρες να παγιδεύονται μέσα σε αναζητήσεις στη διαδικτυακή πορνογραφία, και να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής. Το μέγεθος του πέους, οι επιδόσεις, η αντοχή και η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών ερωτικών ταινιών δημιουργούν λανθασμένα πρότυπα στην συνείδηση των νέων. Οι έφηβοι δεν συνειδητοποιούν ότι παρακολουθούν το αποτέλεσμα μοντάζ πολλών διαφορετικών σκηνών και θεωρούν ότι και οι ίδιοι πρέπει και θα μπορούν να λειτουργήσουν αντίστοιχα. Όταν όμως έρχονται αντιμέτωποι με την αμηχανία και την έλλειψη εμπειρίας της πρώτης φοράς, αγχώνονται, ντρέπονται και αποτυγχάνουν.

5. Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια:

Η βιασύνη και έξαψη της στιγμής οδηγούν πολλούς νέους να αμελούν το ζήτημα της προστασίας και της αντισύλληψης. Και όμως το προφυλακτικό, είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να προφυλάξεις τον εαυτό σου από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Ακόμα όμως και να θεωρείς πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές, επειδή για παράδειγμα η σύντροφός σου είναι παρθένα και δεν έχει κάνει και εκείνη έρωτα, το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι υπαρκτό. Ειδικά, όταν στην αρχή – αλλά και αργότερα - δεν είναι πάντα εφικτό να ελεγχθεί η εκσπερμάτιση, καθώς μπορεί να «φύγει» έστω και μικρή ποσότητα στον κόλπο, που με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η επαρκής αντισύλληψη επομένως, είναι ένα ζήτημα για το οποίο το αγόρι πρέπει να μεριμνήσει από πριν.

6. Μην αμελήσεις τα προκαταρκτικά με την σύντροφό σου:

Μπορεί να νιώθεις αυξημένο το άγχος απώλειας της στύσης αλλά και του πάθους της στιγμής και να περνάς γρήγορα στο στάδιο της διείσδυσης. Το γεγονός αυτό όμως, δεν δίνει την δυνατότητα στη σύντροφό σου να προετοιμαστεί και εκείνη, να διεγερθεί δηλαδή κατάλληλα, τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά για την διείσδυση. Τα προκαταρκτικά θα βοηθήσουν την κοπέλα να χαλαρώσει, θα αυξήσουν την λίπανση στον κόλπο και θα ενισχύσουν περισσότερο την συναισθηματική εγγύτητα και ασφάλεια που χρειάζεται να νιώσει για να λειτουργήσει πιο άνετα και να απολαύσει την στιγμή.

7. Μάθε να παίζεις στο σεξ:

Πιο απλά, όπως προανέφερα και παραπάνω, μάθε να κάνεις προκαταρκτικά παιγνίδια, όχι μόνο για την κοπέλα σου αλλά και για σένα. Ο λόγος; Μα, όταν «επιτρέπεις» στον εαυτό σου να παίξει σεξουαλικά, σημαίνει πως δεν σε κυριαρχεί το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης, αλλά αντίθετα, κυριαρχεί η ανάγκη απόλαυσης και ικανοποίησης!

8. Εξασφάλισε ότι θα υπάρχει άνεση χρόνου:

Η βιασύνη είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχή κατάληξη της πρώτης σεξουαλικής επαφής. Η άνεση χρόνου και χώρου θα επιτρέψει και στους δυο σας να χαλαρώσετε και να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο, να ανακαλύψετε ο ένας τα «σεξουαλικά κουμπιά» του άλλου, έτσι ώστε να απολαύσετε εξίσου την εμπειρία. Η έλλειψη περισπασμών αλλά και άγχους, ότι μπορεί δηλαδή κάποιος να «σας πιάσει στα πράσα» και να διακόψει την ερωτική σας επαφή, θα βοηθήσει στην διαμόρφωση πιο ποιοτικής σεξουαλικής πράξης...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved