Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά τον τοκετό

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι γύρω από το σεξ μετά τον τοκετό; Τι αληθεύει και τι όχι;

Θάνος Ασκητής
Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά τον τοκετό

Μύθος #1: Κατά την περίοδο της γαλουχίας δεν μπορεί να μείνει έγκυος μία γυναίκα.
Αλήθεια #1: Η αντισύλληψη μέσω της αμηνόρροιας που προκαλεί ο θηλασμός, είναι μία μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού, που υποστηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες. Ωστόσο, κάθε μητέρα πρέπει να γνωρίζει, ότι ο οργανισμός της έχει τη δυνατότητα να παράγει γόνιμα ωάρια, ακόμα και όταν ο κύκλος της δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η περίοδος αυτή λοιπόν δεν θεωρείται και τόσο ασφαλής για να κάνει ελεύθερα σεξ με τον σύντροφό της. Χρειάζεται να σιγουρευτεί: α) ότι το παιδί της θηλάζει κατά βούληση (μέρα και νύχτα) και ότι δεν λαμβάνει άλλη τροφή πέραν του θηλασμού, β) ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έμμηνος κύκλος της και γ) ότι το μωρό της δεν έχει υπερβεί ηλικιακά τους 6 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να μπορεί να μείνει έγκυος ξανά.

SEX META TON TOKETO 2

Μύθος #2: Έξι μήνες μετά τον τοκετό αρκούν για να ανακτήσει μία γυναίκα το σεξουαλικό της ενδιαφέρον.
Αλήθεια #2: Οι έρευνες δείχνουν, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, η γυναίκα θα αποκτήσει και πάλι το σεξουαλικό της ενδιαφέρον. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, μόλις έναν με δύο μήνες μετά την εγκυμοσύνη τους. Άλλες χρειάζονται περισσότερους από έξι μήνες (ή ίσως και έναν ολόκληρο χρόνο), προκειμένου να αφομοιώσουν τις σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές της εγκυμοσύνης τους και να γίνουν ξανά σεξουαλικά ενεργές. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι για να «επιστρέψει» η γυναίκα και πάλι στη σεξουαλική της ζωή, χρειάζεται να αλληλεπιδράσει ένα σύνολο από βιολογικούς (ορμόνες), ψυχολογικούς (ποιότητα σχέσης, αυτοπεποίθηση, προσωπικότητα) και κοινωνικούς παράγοντες (αναγνώριση και στήριξη). Μην ξεχνάμε επίσης και την κούραση!

Μύθος #3: Ο τοκετός επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα.
Αλήθεια #3: Τα συναισθήματα των ανδρών μετά τον τοκετό είναι ανάμεικτα. Από τη μία πλευρά, νιώθουν την ανάγκη να κάνουν και πάλι έρωτα με τη σύντροφό τους χωρίς περιορισμούς, από την άλλη όμως, φοβούνται μήπως την τραυματίσουν ή την πονέσουν. Από οργανική – ορμονική σκοπιά, η επιθυμία των ανδρών δεν επηρεάζεται, όπως αντίστοιχα (μειώνεται) αυτή των γυναικών. Ωστόσο, η αρνητική στάση της συντρόφου, καθώς και η δημιουργία προστριβών στο εσωτερικό της σχέσης με αφορμή την ανατροφή του βρέφους, μπορούν πράγματι να μειώσουν τα κίνητρα και την επιθυμία του άνδρα για να έρθει σε σεξουαλική επαφή με την σύντροφο του ως ψυχολογικές παράμετροι του τοκετού.

Μύθος #4: Το σεξ μετά τον τοκετό πονάει πολύ.
Αλήθεια #4: Μετά τον τοκετό, η περιοχή του γυναικείου κόλπου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τόσο για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά, όσο και για εκείνες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή (συστολή – διαστολή των μυών του πυελικού εδάφους, αλλαγή της περιμέτρου του κόλπου, μικροτραυματισμοί). Συγχρόνως, η κατακόρυφη πτώση των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό πολλές φορές οδηγεί στην εμφάνιση κολπικής ξηρότητας, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να είναι επώδυνη. Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί δεν θα πρέπει να τρομοκρατούν τη γυναίκα και να την αποθαρρύνουν από το να επιδιώξει τη σεξουαλική συνεύρεση με τον σύζυγό της. Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα, ανέφεραν ότι βίωσαν μία μέτρια αίσθηση πόνου την πρώτη σεξουαλική φορά μετά τον τοκετό και ότι η τακτική συνεύρεση με τον σύντροφό τους, βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό την ερωτική τους διάθεση και την εικόνα που είχαν για το σώμα τους.

SEX META TON TOKETO 1

Μύθος #5: Η μειωμένη κολπική εφύγρανση μετά τον τοκετό ισοδυναμεί με κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα.
Αλήθεια #5: Οι ορμονικές αλλαγές (αύξηση των επιπέδων προλακτίνης και μείωση των οιστρογόνων), που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας μετά τον τοκετό, επηρεάζουν σχεδόν αναπόφευκτα την επιθυμία της να εμπλακεί αλλά και την ικανότητα της να απολαύσει το σεξ με τον σύντροφό της. Η κολπική ξηρότητα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό σύμπτωμα για τη γυναίκα, που γέννησε πρόσφατα. Γι’ αυτό το λόγο, το ζευγάρι δεν θα πρέπει να ντραπεί να στραφεί στη χρήση λιπαντικών σκευασμάτων, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα της κολπικής εφύγρανσης. Επίσης, χρειάζονται και περισσότερα προκαταρκτικά, ώστε η γυναίκα να μπορεί να διεγερθεί καλύτερα και να έχει και καλύτερη κολπική εφύγρανση.

Μύθος #6: Μετά τον τοκετό, το σχήμα του κόλπου αλλάζει και το σεξ γίνεται λιγότερο απολαυστικό.
Αλήθεια #6: Πράγματι, μπορεί μετά την γέννα ο κόλπος να «μεγαλώσει». Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μία σωματοαισθητική περιοχή με πολύ μεγάλη ελαστικότητα, που μπορεί να επανέλθει σχετικά γρήγορα στη φυσική της κατάσταση (ιδιαίτερα στις πιο νεαρές μητέρες). Οι ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην αποκατάσταση της ανατομίας του γυναικείου κόλπου μετά τον τοκετό. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί, ότι όσο πιο ενεργή είναι σεξουαλικά μία γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη, τόσο πιο γρήγορα επανακτά την αίσθηση των γεννητικών της οργάνων και μπορεί πλέον να απολαύσει το σεξ. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να αμελεί τις οδηγίες του γιατρού της.

Επίσης, οφείλει να επιζητήσει τη συμβουλή του, σε περίπτωση που συνεχίζει να αισθάνεται χαλαρότητα ή πόνο στην περιοχή του κόλπου για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved