Χειμώνας: Η καλύτερη εποχή για σεξ!

Αναμφίβολα, ο χειμώνας είναι μία εποχή, που περιορίζει την ελευθερία μας, καθώς χρειάζεται να προστατευόμαστε διαρκώς από το κρύο και από τις κακές καιρικές συνθήκες. Μπορεί όμως άραγε να επηρεάσει και το σεξουαλικό μας ενδιαφέρον;

Θάνος Ασκητής
Χειμώνας: Η καλύτερη εποχή για σεξ!

Η αλήθεια είναι, ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γυναίκες δεν συνηθίζουν να ντύνονται τόσο «ανάλαφρα» όσο το καλοκαίρι, οι άνδρες δεν οργανώνουν με την ίδια ευκολία ένα ταξίδι για τις συντρόφους τους όσο την άνοιξη, ενώ και τα δύο φύλα τείνουν να εμφανίζουν συμπεριφορές νωχελικότητας και αναβλητικότητας. Ένας σημαντικός αριθμός ειδικών στο χώρο της ψυχολογίας και σεξουαλικής υγείας, ήρθε λοιπόν πρόσφατα για να ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες μας γύρω από το ζήτημα αυτό, και υποστήριξε πως «υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι, που κάνουν τον χειμώνα την καλύτερη εποχή για σεξ!».

Ένας από τους πρώτους και πιο σημαντικούς λόγους, είναι ότι το προκαταρκτικό φλερτ και ο ερωτισμός, που συνοδεύουν τη σεξουαλική πράξη, ευνοούν τα χάδια, τα οποία με τη σειρά τους μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας σταθερή. Στη συνέχεια, οι τακτικές αγκαλιές και τα φιλιά, στα οποία μας είναι δύσκολο να επιδοθούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της έντονης ζέστης, διευκολύνουν την απελευθέρωση της ορμόνης της ωκυτοκίνης στον οργανισμό μας, η οποία ενισχύει τη συναισθηματική οικειότητα και την αγάπη μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.

bfef9fbd2ad98956d5c82dc225baed95

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν πεσμένη διάθεση και μειωμένη ενεργητικότητα, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας ηλιοφάνειας και της έλλειψης βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Στο σημείο αυτό όμως, το σεξ έρχεται για να δώσει και πάλι λύση, καθώς ενισχύει την έκκριση των ενδορφινών και της οκυτοκίνης, οι οποίες προάγουν την αίσθηση της χαλάρωσης, της ξεκούρασης και της εφορίας. Επίσης, το σεξ αποτελεί την ασφαλέστερη μορφή «απόδρασης» για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, καθώς μειώνει αποδεδειγμένα το στρες και αυξάνει την αίσθηση της ικανοποίησης που αντλούμε από τη ζωή, κάνοντας μας πιο αισιόδοξους μπροστά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Τέλος, οι αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει κατά το παρελθόν, ότι το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μέσω της αύξησης των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης Α, και με αυτόν τον τρόπο θωρακίζει την υγεία μας ενάντια στις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι το σεξ προσφέρει τόσο οργανικά όσο και συναισθηματικά – ψυχολογικά οφέλη όλες τις εποχές του χρόνου στον άνθρωπο, ιδιαίτερα όμως το χειμώνα, καθώς λειτουργεί περισσότερο «προστατευτικά» για εκείνον.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved