Παιδικός Αυνανισμός: Τι να κάνω;

Ναι, ο παιδικός αυνανισμός υπάρχει! Μάλιστα αντιπροσωπεύει μία από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες αυτό-εξερεύνησης του σώματος, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Θάνος Ασκητής
Παιδικός Αυνανισμός: Τι να κάνω;

Βέβαια, δεν είναι ακριβώς όπως των μεγάλων με ηδονή και σεξουαλική ικανοποίηση μέσα από τον οργασμό, αν και δίνει μια γλυκιά ευχαρίστηση στο παιδί που και γι αυτό φυσικά το λόγο εξακολουθεί και το κάνει.

Το θέμα είναι πως ο γονιός αντιλαμβάνεται την αυνανιστική συμπεριφορά του παιδιού του, που από τη μία το βρίσκει μικρό για να έχει «τέτοιου είδους επιθυμίες» και από την άλλη δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πως χρειάζεται να αντιδράσει χαμένος μέσα στη σαστιμάρα και στην αμηχανία του! Και όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς η γονική αντίδραση μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη του παιδιού για τη σχέση με το σώμα του, τα σεξουαλικά του κίνητρα, καθώς και την ευρύτερη δυνατότητά του στην μελλοντική σεξουαλική του έκφραση ως ενήλικας.

Γι’ αυτό το λόγο, οι γονείς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν, ποιες σεξουαλικές συμπεριφορές θεωρούνται φυσιολογικές και ποιες όχι, σε σχέση με το ηλικιακό στάδιο του κάθε παιδιού, και πως πρέπει να τις αντιμετωπίζουν, προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν με τον πιο υγιή τρόπο την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Ο αυνανισμός αποτελεί ένδειξη της φυσιολογικής παιδικής σεξουαλικής ανάπτυξης. Μία τιμωρητική συμπεριφορά του γονιού μπορεί να ενοχοποιήσει το παιδί για την συγκεκριμένη πράξη αλλά και να το κάνει να αντιληφθεί οτιδήποτε έχει σχέση με το σεξ ως κάτι κακό και βρώμικο.

Ο αυνανισμός είναι μία ιδιωτική εμπειρία. Κρίνεται απαραίτητο, να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι ο αυτό-ερεθισμός των γεννητικών του οργάνων αποτελεί μία ευχάριστη, αλλά και άκρως προσωπική διαδικασία. Μέσα λοιπόν από ήρεμη συζήτηση, ότι αυτή η πράξη, εάν θέλει και το ίδιο να την απολαμβάνει, θα πρέπει περιορίζεται στην κρεβατοκάμαρα του ή στο μπάνιο. Ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει επίσης να δοθεί στα παιδιά, που χρησιμοποιούν τον αυνανισμό και το άγγιγμα των γενετικών τους οργάνων, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονέων, του δασκάλου ή των συμμαθητών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην σας καθηλώσει ο πανικός, αλλά να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού με άλλα ερεθίσματα και να καταλάβετε τι θέλει να σας πει πραγματικά.

Απόσπαση της προσοχής του παιδιού. Σε περίπτωση, όπου το παιδί σας συνηθίζει να χαϊδεύει τα γεννητικά του όργανα εντός του σπιτιού παρουσία των καλεσμένων σας, στο εσωτερικό της σχολικής τάξης παρουσία του δασκάλου και των συμμαθητών του, αλλά και ευρύτερα σε δημόσιους χώρους, τότε θα ήταν πολύ ωφέλιμο, εάν εκείνη τη στιγμή, προσπαθούσατε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι ή με κάποια άλλη δραστηριότητα, έτσι ώστε να κρατήσετε τα χέρια του απασχολημένα. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να του εξηγήσετε με ηρεμία, τους κανόνες και τα όρια, που αναλύθηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Έτσι, σταδιακά το παιδί σας θα μάθει να απολαμβάνει την εμπειρία αυτή, μόνο, όταν θα είναι μόνο του και οι συνθήκες του περιβάλλοντος το επιτρέπουν.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved