«Κάντε περισσότερο σεξ!» λένε οι επιστήμονες...

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το πόσο καλό κάνει το σεξ στην ψυχική και σωματική υγεία.

Θάνος Ασκητής
«Κάντε περισσότερο σεξ!» λένε οι επιστήμονες...

Βιώνοντας μια ουσιαστική σεξουαλική σχέση με συναισθήματα αγάπης, μπορεί να έχετε μεγάλα και πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας, αλλά και θετική επίδραση στην ευημερία σας.

Το σεξ κάνει καλό!
Οι άνθρωποι που ενδιαφέροντα για την υγεία τους και προσπαθούν συνειδητά να την φροντίσουν, ασκούνται περίπου 30 λεπτά έως και 1 ώρα καθημερινά. Μάλιστα, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή δουλεύοντας για παράδειγμα σε ένα γραφείο, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση για να διατηρήσουν την υγεία τους.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το σεξ με συναίσθημα, το σεξ δηλαδή με έναν σύντροφο που έχουμε μία καλή σχέση μαζί του, απελευθερώνει στον εγκέφαλο ορμόνες που ευθύνονται για τη καλή ψυχική μας διάθεση και όχι μόνο, όπως ενδορφίνες και ωκυτοκίνη.

Οι ενδορφίνες είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως αγχολυτικό καθώς μειώνουν το στρες.
Η ωκυτοκίνη (η γνωστή ορμόνη της αγάπης) βοηθά τα ζευγάρια να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη ανάμεσά τους. Η καλή επικοινωνία στη σχέση σε συνδυασμό με το χρόνο που περνάμε μαζί με τον σύντροφό μας, ακόμα και η κοινή κοινωνική μας ζωή συμβάλλουν σε μια υγιή σχέση. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που αφιερώνουμε στο να κάνουμε έρωτα μπορεί να μετρήσει στη καθημερινή φυσική μας άσκηση!

Μέσος όρος σεξουαλικής πράξης

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, η σεξουαλική πράξη διαρκεί περίπου 17 λεπτά κατά μέσο όρο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Kevin Netto, διευθυντής στο Curtin University School of Physiotherapy and Exercise Science, υποστηρίζει ότι το σεξ ανήκει στη μέτρια άσκηση. Γιατί; Η σεξουαλική επαφή δίνει στο σώμα μια σύντομη αλλά και έντονη άσκηση που αυξάνει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς και προκαλώντας εφίδρωση. Το σεξ έχει τα ίδια οφέλη με μια προπόνηση, αλλά πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από το μέσο όρο των 17 λεπτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Netto, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συχνή σεξουαλική ζωή ή το σεξ διαρκεί πολύ λιγότερο, για να έχει σημαντική επίδραση ως άσκηση. Παρόλα αυτά, το σεξ ενισχύει την αυτοπεποίθηση, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τη διάθεση του ατόμου, ειδικά όταν κάποιος είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη σύντροφό του σεξουαλικά.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια του site μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved