Γονείς, μπορείτε να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε μπροστά στα παιδιά σας!

«Μη, θα μας δουν τα παιδιά!» λέει ο ένας γονιός στον άλλον! Και μη πάει το μυαλό σας στο σεξ, μιλάμε για απλά χάδια και φιλιά, γλυκές περιπτύξεις που πολλοί γονείς θεωρούν πως «δεν κάνει να γίνονται μπροστά στα παιδιά!»

Γονείς, μπορείτε να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε μπροστά στα παιδιά σας!

Ούτε και εγώ κατάλαβα ποτέ γιατί δεν κάνει, εφόσον δεν μιλάμε για σεξουαλικές περιπτύξεις αλλά για παράδειγμα μία αγκαλιά και ένα στιγμιαίο φιλί στο στόμα ή στο μάγουλο. Αρκετοί είναι εκείνοι που ντρέπονται λες και κάνουν κάτι κακό, τραβιούνται μακριά αν μπει το παιδί τους στο δωμάτιο γεμάτοι ενοχικά συναισθήματα, αρκετοί όμως είναι και εκείνοι που πιστεύουν πως θα δώσουν το «κακό παράδειγμα».

Είναι όμως το «κακό παράδειγμα» όταν ο ένας εκφράζει στον άλλον ότι του είναι απαραίτητος, όταν ο ένας γονιός δείχνει πως αγαπάει τον άλλον, πως περνάει καλά στο γάμο του και πως είναι ευτυχισμένος;

Ποιο παιδί είναι αυτό που θέλει τους γονείς του μακριά τον έναν από τον άλλον; Ποιο παιδί δεν θέλει να τους βλέπει αγαπημένους; Μπορεί να τους σχολιάζει ή να κάνει γκριμάτσες περιπαικτικές αλλά μέσα του νιώθει βαθιά αγαλλίαση, ηρεμία και ασφάλεια.

Όπως μάλιστα δείχνει και πρόσφατη έρευνα οι εκδηλώσεις αγάπης, στοργής και τρυφερότητας εγγυώνται ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον που εμπνέει ασφάλεια, σιγουριά και αγάπη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 80 παιδιά, ηλικίας 10 έως 17 χρόνων, που πάσχουν από άσθμα και τους ζήτησαν 4ήμερη καταγραφή σε ημερολόγιο για τα συμπτώματα του άσθματος και τη διάθεσή τους. Παράλληλα, κατέγραψαν και τη συμπεριφορά των γονιών τους, αν για παράδειγμα καυγάδισαν, ήταν αγκαλιά ή φιλιόντουσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά είχαν λιγότερες κρίσεις άσθματος και καλύτερη αναπνοή όταν οι γονείς τους ήταν αγκαλιασμένοι ή έδιναν φιλιά ο ένας στον άλλον. Οι μελετητές κατέληξαν στο γνωστό για εμάς τους ειδικούς συμπέρασμα πως τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά στις θετικές γονικές συμπεριφορές και αρνητικά στις αρνητικές.

Με πιο απλά λόγια, η παιδική ανταπόκριση δεν είναι μόνο στην άμεση συμπεριφορά του γονιού προς το παιδί του, αν δηλαδή το μαλώσει ή το χαϊδέψει, είναι και στη συμπεριφορά του ενός γονιού προς τον άλλον, αν οι γονείς έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, αν μαλώνουν και αποσταθεροποιούν το οικογενειακό περιβάλλον, αν είναι αγαπημένοι... Όλες αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν με τη σειρά τους το παιδί που ανταποκρίνεται ανάλογα και έτσι επηρεάζεται όχι μόνο ο δικός του ψυχικός κόσμος αλλά και η σωματική του υγεία.

Γονείς, μπορείτε να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε μπροστά στα παιδιά σας, μην ντρέπεστε, να ξέρετε πως τους κάνετε καλό...

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved