Πότε πρέπει ένα έφηβο κορίτσι να επισκεφθεί γυναικολόγο;

Ερώτηση από πολλές μαμάδες που ανησυχούν μήπως το αγγελούδι τους μεγαλώσει πριν την ώρα του! Αρκετά συχνά βλέπουμε τον γονιό να εκπλήσσεται όταν ακούει κάτι τέτοιο, φοβούμενος μην οδηγήσει πιο γρήγορα την έφηβη στο άνοιγμα της σεξουαλικής της ζωής.

Θάνος Ασκητής
Πότε πρέπει ένα έφηβο κορίτσι να επισκεφθεί γυναικολόγο;

Έτσι, αποφεύγει να την παροτρύνει να επισκεφτεί γυναικολόγο, για να μη θεωρηθεί αυτή τη συμπεριφορά ως πράσινο φως για τη σεξουαλική ενεργοποίηση της. Και όμως, ο γυναικολόγος δεν είναι απαραίτητος μόνο όταν η γυναίκα έχει σεξουαλική ζωή. Χρειάζεται η εξοικείωση μαζί του από την περίοδο της εφηβείας, όπου η έφηβη από κορίτσι μεταμορφώνεται σε γυναίκα, σωματικά και ψυχικά, βλέπει αλλαγές στο σώμα της που ίσως χρειάζεται να γνωρίζει τι σημαίνουν επιστημονικά, μπορεί να έχει απορίες και ερωτηματικά. Δεν είναι λοιπόν τολμηρό βήμα η επίσκεψη της νεαρής γυναίκας με τη μητέρα της στο γυναικολόγο, ούτε είναι υπερβολή ο γυναικολόγος να της μιλήσει σοβαρά και υπεύθυνα για όλα όσα προϋποθέτουν τη σεξουαλική της υγεία.

Από την περίοδο της ήβης που οι ορμόνες ξυπνούν και διαφοροποιούν το σώμα της έφηβης και προτού ανοίξει η σεξουαλική της ζωή, η μητέρα της οφείλει να την οδηγήσει στο γυναικολόγο εμπιστοσύνης της, προκειμένου η έφηβη, να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης και φροντίδας των σωματικών αλλαγών που δέχεται.

Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό αυξάνει την προληπτική αγωγή, που αρχίζει να υιοθετεί στη ζωή της. Παράλληλα, ο γιατρός της θα την καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα, σχετικά με τι πρέπει να γνωρίζει στις επερχόμενες αλλαγές και στην εμμηνορρυσία που άρχισε να δείχνει την ορμονική της ενεργοποίηση.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved