Τι να κάνουμε αν το παιδί μας δει να κάνουμε σεξ;

Πάνω απ' όλα ψυχραιμία, δεν χρειάζεται πανικός και υστερία!

Θάνος Ασκητής
Τι να κάνουμε αν το παιδί μας δει να κάνουμε σεξ;

Αποφύγετε να αντιδράσετε με φωνές, τιμωρητικά, επιθετικά, πλημμυρισμένοι με φόβο και ενοχή. Ζητήστε του ήρεμα να βγει από το δωμάτιο προκειμένου να ντυθείτε, εξηγώντας του ότι βρίσκεται σε μια προσωπική στιγμή με τον μπαμπά του, εκτός κι αν έχει ήδη φύγει ...τρέχοντας.

Αφήστε το να σας ρωτήσει όταν εκείνο το πάρει απόφαση. Με το να τρέξετε να προλάβετε και να απολογηθείτε, μεταφέρετε την ενοχή σας, περνώντας του το μήνυμα ότι είδε κάτι «κακό», που δεν έπρεπε, με αποτέλεσμα να σχηματίσει μια λανθασμένη εικόνα για την σεξουαλική επαφή. Αναλόγως το γνωστικό και το ηλικιακό του επίπεδο, οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι ειλικρινείς και ξεκάθαρες.

Σε μικρή ηλικία δεν θα σταθεί τόσο σε αυτό που είδε και άκουσε, επομένως αν σας ρωτήσει, εστιάστε στο νόημα της αγάπης:
-Τι κάνατε;
-Κάναμε σεξ με τον μπαμπά, γιατί αγαπιόμαστε...
-Και τι είναι σεξ;
-Αγκαλιάζουμε και φιλάμε ο ένας το σώμα του άλλου
Ίσως είναι και μια ευκαιρία να ξεκινήσετε την σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση.

Το να σας "πιάσει στα πράσα" το παιδί σας δεν θα του γίνει τραυματική εμπειρία ούτε θα το σημαδέψει και θα επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Βέβαια αν η κατάσταση επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν έχει ξεκινήσει ούτε η σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση, ενδέχεται να προκληθεί άγχος, το παιδί να ταυτιστεί και να προσπαθεί να μιμηθεί την πράξη νωρίτερα από το ηλικιακό του επίπεδο.

Βέβαια εδώ, σημαίνει ότι εσείς δεν έχετε βάλει όρια, ότι δεν το έχετε μάθει να σέβεται μία κλειστή πόρτα ή ίσως το έχετε μάθει να κυκλοφορεί με ανοιχτές πόρτες που παραξενεύεται όταν ξαφνικά βλέπει την πόρτα του δωματίου σας κλειστή!

Να θυμάστε πως καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, επεξεργάζεται πληροφορίες και ερεθίσματα που λαμβάνει σχετικά με το σεξ, είτε από τους φίλους του, είτε από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που οφείλει το παιδί να συνειδητοποιήσει με την βοήθεια σας, είναι πως με την σεξουαλική επαφή εκφράζεται η αγάπη και η τρυφερότητα δυο ανθρώπων.

Απαραίτητη λοιπόν, είναι η ενημέρωση του γύρω από το σεξ, η εξοικείωση του με το σώμα του, τα γεννητικά του όργανα αλλά και του άλλου φύλου καθώς και η οριοθέτηση της συμπεριφοράς του, μαθαίνοντας του να χτυπάει την πόρτα και να μην εισβάλλει στο γονεϊκό δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε τα δυο γουρλωμένα μάτια του να σας παρατηρούν την επίμαχη στιγμή!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved