Πόσο συχνά λέτε «Όχι» στα χατίρια του παιδιού σας;

Πόσο συχνά κάνετε τα χατίρια του παιδιού σας; Πόσο συχνά λέτε "Όχι" αλλά τελικά με τις πράξεις σας λέτε "Ναι";

Θάνος Ασκητής
Πόσο συχνά λέτε «Όχι» στα χατίρια του παιδιού σας;

Όλοι σχεδόν οι γονείς (και λέω σχεδόν για να μην είμαι απόλυτη!), είναι αλήθεια ότι αργά ή γρήγορα, όσο και αν θεωρούν ότι δεν θα υποκύψουν στην επιθυμία του παιδιού τους, θα κάνουν αυτό που θέλει εκείνο, είτε γιατί μπορεί να νιώθουν ένοχοι για κάποια πράξη τους, επειδή για παράδειγμα δεν αφιερώνουν χρόνο, γιατί το μάλωσαν και νιώθουν άσχημα, γιατί το ίδιο κάνει και το γειτονόπουλο, γιατί ...απλά, μπορεί να θέλουν την ησυχία τους τη συγκεκριμένη στιγμή... Αιτιολογία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε πολύ συχνά τους γονείς να πραγματοποιούν τις επιθυμίες του, όσο παράλογες και αν είναι για να μην το στενοχωρήσουν, με αποτέλεσμα το παιδί να παίρνει το μήνυμα πως ότι ζητήσει πραγματοποιείται και πως μπορεί να έχει οτιδήποτε θέλει. Αργά ή γρήγορα, αρχίζει και κακομαθαίνει, καθώς θεωρεί ότι κάθε του απαίτηση ή επιθυμία θα πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κακομαθαίνει.

Και το άσχημο επακόλουθο δεν είναι τόσο στη μικρή του ηλικία αλλά όταν δεν θα είναι πλέον παιδί αλλά ενήλικας και θα έχει μάθει να γίνεται αυτό που θέλει εκείνος! Σκεφτείτε πόσους ενήλικες γνωρίζετε που θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους! Πόσο δύσκολο είναι γι αυτούς να καταλάβουν ότι δεν γίνεται αυτό αλλά και πόσο δύσκολο είναι και για τους γύρω τους...

Είναι απαραίτητο λοιπόν να μπαίνουν όρια στο παιδί και να αρχίσει να μαθαίνει ότι δεν θα "περνάει πάντα το δικό του", ότι είναι φυσιολογικό και όχι τιμωρία να μην ακούει πάντα ΝΑΙ. Επίσης σημαντικό είναι οι απαντήσεις που του δίνονται να είναι σταθερές και να μην αλλάζουν όταν το παιδί επιμένει σε αυτό που θέλει, γεγονός που είναι δεδομένο πως θα συμβεί.

Θέτοντας όρια στις απαιτήσεις του, όπως και σε άλλες συμπεριφορές του, μπορείτε να περιορίσετε τις παράλογες και υπερβολικές του επιθυμίες. Μαθαίνει έτσι, πως δεν είναι σίγουρο πως θα έχει οτιδήποτε ζητήσει και όσα πρόκειται να αποκτήσει πρέπει να είναι εκείνα που θα του είναι πραγματικά αναγκαία. Θα αντιληφθεί λοιπόν, πως δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται κάθε του επιθυμία και πως όσα αποκτά χρειάζονται την προσοχή του για να διατηρηθούν και να μην χαλάσουν. Με αυτό τον τρόπο, θα αντιληφθεί την σημασία του να αποκτάς αυτό που θες και θα μπορέσει να ελέγχει, τόσο εκείνο όσο όμως κι εσείς, τις παραλογές του επιθυμίες που μπορεί να του δημιουργούν προβλήματα στην ενήλική του ζωή.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved