Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: «Διακόσιοι εκπαιδευτές μιλούν μαζί μου γι αυτό», γράφει ο Θάνος Ασκητής

Στα πλαίσια δράσης του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας, ως υπεύθυνος της ενότητας «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις», έχω αρχίσει έναν αγώνα δρόμου, να επικοινωνήσω τις σχολές γονέων του Υπουργείου στις 58 περιφερικές διευθύνσεις της χώρας. Συγκεκριμένα, 1500 εκπαιδευτές αγωγής υγείας, κυρίως ψυχολόγοι και παιδαγωγοί, είναι οι τοπικοί πυρήνες επικοινωνίας και ενημέρωσης των γονιών σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Θάνος Ασκητής
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: «Διακόσιοι εκπαιδευτές μιλούν μαζί μου γι αυτό», γράφει ο Θάνος Ασκητής

Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τον κορμό στήριξης των σχολών γονέων, με τελικό αποδέκτη φυσικά το παιδί, που ουσιαστικά προσεγγίζεται και μέσα από την ίδια τη σχολική κοινότητα με εκφραστή τον δάσκαλο και τον σχολικό ψυχολόγο (εκεί όπου υπάρχει).

Αυτό το δίκτυο κινείται ταυτόχρονα με αρκετές προσεγγίσεις προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει ρόλους εκπαιδευτικούς στους ίδιους τους γονείς αλλά και μέσα στις σχολικές μονάδες που το Κοινωνικό Σχολείο αναπτύσσει 11 συγκεκριμένες δράσεις.

Έτσι είχα την ευκαιρία να είμαι στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το πρωί, όπου για 4 ώρες 200 εκπαιδευτές αγωγής υγείας έζησαν μαζί μου όλα αυτά που είναι απαραίτητα συστατικά ενημέρωσης και γνώσης για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καταρχήν των γονιών. Με λίγα λόγια θέλω να σας περιγράψω αυτή την 4ωρη μαγευτική εμπειρία που έζησα μαζί με αυτούς τους νέους ανθρώπους, που όταν έφυγα από κοντά τους πήρα μαζί μου το κέφι τους, το πάθος τους για τη γνώση της συγκεκριμένης ενότητας αλλά και την αγωνία τους, το πώς να διαχειριστούν ερωτήματα που τους θέτουν οι γονείς, μπροστά στον φόβο που βιώνουν αλλά και στην ανάγκη να μάθουν για την σεξουαλικότητα των παιδιών τους, κυρίως της ηλικίας 6 – 16 ετών.

21352345

Αυτοί οι 200 άνθρωποι, στελεχώνουν το βόρειο κομμάτι της χώρας που μαζεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη και που είχαμε έτσι την ευκαιρία (εγώ και εκείνοι) να ανταλλάξουμε απόψεις μέσα σε ένα καταιγιστικό βιωματικό σεμινάριο, που στην κυριολεξία με βομβάρδισαν με τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους και την απαιτητικότητά τους για ξεκάθαρες απαντήσεις.

Είχε φτάσει 2 η ώρα το μεσημέρι, τα χέρια τους σηκωνόντουσαν όλο και πιο πολύ μην αφήνοντάς με να φύγω από την αίθουσα, μπροστά στο άγχος μου για την ώρα αναχώρησής μου για το αεροδρόμιο.

Σίγουρα δεν μπορείτε να καταλάβετε αυτό που ένιωσα. Δεν μπορώ να σας μεταδώσω τον ενθουσιασμό των νέων αυτών ανθρώπων δείχνοντάς μου μία Ελλάδα που πολλές φορές την υποτιμάμε και την βάζουμε πιο πίσω από τις πιεστικές φάσεις της ζωής μας σε σχέση με την οικονομία, το επάγγελμα, την ανασφάλεια και το μνημόνιο που μας έχει βαρέσει στο κεφάλι.

Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ από όλα είναι το γρήγορο μυαλό τους, η βροχή των ερωτημάτων τους όπως «εάν η 15χρονη κόρη φέρει το αγόρι της στο σπίτι και ζητήσει να πάνε μαζί στο δωμάτιό της, τι κάνουν οι γονείς;» ή «ο 8χρονος γιος ρωτάει τη μητέρα του εάν κάνει σεξ με τον πατέρα του» ή ακόμη «ο αυνανισμός αποτελεί πρόβλημα για ένα παιδί εάν είναι πολύ έντονος και πόσες φορές κάποιος μπορεί να αυνανίζεται και σε ποια ηλικία;». Μεταφέροντάς σας μερικά από τα ερωτήματά τους, αξίζει να πω ότι ήρθανε καλά διαβασμένοι για να με στριμώξουν στη γωνία, βλέποντας το Ελληνικό σπίτι κυρίως της περιφέρειας με τους γονείς και τα παιδιά να αγωνιούν για το τι είναι σεξ, σε ποια ηλικία τους μιλάμε γι αυτό, πότε πραγματικά πρέπει να ξεκινάει, ενώ φυσικά δεν έμεινε από έξω και το σεξουαλικό κρεβάτι των γονιών και πως αυτό επιδρά θετικά και αρνητικά στη σεξουαλικότητα των παιδιών τους.

Θέλοντας λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας αυτή την μοναδική εμπειρία που έχω ως υπεύθυνος της Σεξουαλικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, συνειδητοποιώ για μία ακόμη φορά το εκπληκτικό φυτώριο των νέων ψυχολόγων, παιδαγωγών αλλά και γιατρών που ανήκουν ως εκπαιδευτές αγωγής υγείας στις σχολές γονέων, την ανάγκη τους να μάθουν όλη την αλήθεια με υπεύθυνη επιστημονική άποψη για τη σεξουαλικότητα των παιδιών, όπως την αναζητούν οι γονείς τους και οφείλουν να την γνωρίζουν για το καλό των παιδιών τους. Η σεξουαλική αγωγή δυστυχώς στη χώρα μας ήταν μία απαγορευμένη υπόθεση της επίσημης πολιτείας που δεν τολμούσε να την εκφράσει σοβαρά και υπεύθυνα φοβούμενη όλους εκείνους που θεωρούν το σεξ ανώμαλο, βρώμικο, ανεπίτρεπτο.

Σήμερα όμως φαίνεται κάτι να αλλάζει μέσα από το Κοινωνικό Σχολείο που φωτίζει όλα αυτά που είναι αναγκαία και απαραίτητα να ξέρουν εκείνοι που γέννησαν ένα παιδί, που γρήγορα θα αναζητήσει την πληροφορία μακριά από το γονιό και την αλήθεια. Γι αυτό και είμαι χαρούμενος, όσο και συγκινημένος γιατί οι Σχολές Γονέων μπορούν σήμερα να μιλούν ανοιχτά και υπεύθυνα για κάτι που όσο καλύτερα το ξέρεις, τόσο πιο υγιής, ολοκληρωμένος και ώριμος άνθρωπος γίνεσαι! Και αυτό είναι το σεξ. Και οι 200 αυτοί άνθρωποι μου το έδειξαν.

Είδα ουσιαστικά τη σοβαρότητα, την ανάγκη της γνώσης και την επιστροφή τους στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας, οπλισμένοι να μιλήσουν στους γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους και που θέλουν να ξέρουν.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved