«Πρέπει να ενισχύω την εικόνα της κόρης μου;» Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Ως μητέρα δεν ξέρω αν πρέπει να ενισχύω την εικόνα της κόρης μου, λέγοντάς της ότι είναι όμορφη ή αν έτσι υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσω πρώιμα τη σεξουαλική της εικόνα και να την οδηγήσω πιο σύντομα σε σεξουαλική επαφή.

Θάνος Ασκητής
«Πρέπει να ενισχύω την εικόνα της κόρης μου;» Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η μητέρα που αισθάνεται ότι η κόρη της συνειδητοποιεί σιγά-σιγά την εικόνα της και εισχωρεί πιο βαθιά στην ταυτότητα του φύλου της οφείλει να ενισχύει την ομορφιά και τη θηλυκότητά της. Είναι καλό να της δείχνει ότι η εικόνα της είναι πολύ σημαντική, είναι μοναδική, γιατί πράγματι αυτή η πλευρά του εαυτού της παίζει θετικό ρόλο στην ενίσχυση της προσωπικότητάς της και στην εδραίωση μιας θετικής ψυχολογίας. Πρέπει να γνωρίζει ότι η κόρη της τη βλέπει ανταγωνιστικά και ήδη την αντιγράφει από την ηλικία των 8-10 ετών, για να συγκριθεί μαζί της στα 13-16 χρόνια της. Φοράει τα ρούχα της, φτιάχνει τα μαλλιά της όπως εκείνη, θαυμάζει την ομορφιά της, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένα αίσθημα ζήλιας σε περίπτωση που την υποτιμήσει.

Η μητέρα πρέπει πάντα να θυμάται ότι οφείλει να «ανεβάζει», όχι να ωραιοποιεί την κόρη της, να της μιλάει για τη σεξουαλικότητά της, η οποία έχει αρχίσει να την απασχολεί, έτσι ώστε η κόρη της να δεχτεί τις βαθιές ανάγκες της για το φύλο της, λέγοντας μέσα της «Νιώθω ότι μεγαλώνω και γίνομαι γυναίκα». Ας μην ξεχνά η μητέρα να δείχνει στην κόρη της ότι αξία έχει όχι η ομορφιά της αλλά η ύπαρξή της σα σύνολο και εικόνα.

Με το να ενισχύει την εικόνα της κόρης της, να της δείχνει πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει στο σώμα της και σιγά-σιγά να μαθαίνει τη θηλυκότητά της, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρώιμης αφύπνισης της σεξουαλικότητας. Αντίθετα, αν καταπνίξει τη θηλυκότητα της κόρης της, αν ενοχοποιήσει την εικόνα της, αν της δείξει ότι αυτό είναι ανήθικο ή πρόστυχο και ότι δεν πρέπει να βλέπει την ομορφιά και την θηλυκότητά της σαν όπλο της ζωής της, τότε κινδυνεύει να της προκαλέσει φόβο για τη σεξουαλικότητά της, να της δημιουργήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά και να την οδηγήσει σε άρνηση επικοινωνίας με το σώμα της, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά και την προβολή της εικόνας της, αλλά και με τη σωματική και ψυχική της υγεία.

Η σχέση μητέρας- κόρης είναι ιδιαίτερα εκφραστική και για τα δύο μέρη. Η κόρη μαθαίνει από τη μητέρα της και η μητέρα γεμίζει περισσότερο από το μεγάλωμα της κόρης. Ο διάλογος και η επικοινωνία χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης και ουσίας που η κόρη έχει ανάγκη από τα πρώτα εφηβικά της ξυπνήματα.

Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος-Ψυχίατρος,Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved