«H 10χρονη κόρη μου κλείνεται στο δωμάτιό της με τον συμμαθητή της και δε μ' αφήνει να μπω. Πώς να το χειριστώ;»

«Μπορούν τα παιδιά των 10 ετών, όπως η κόρη μου να είναι ερωτευμένα; Τον τελευταίο καιρό κλείνεται στο δωμάτιό της με έναν συμμαθητή της και δεν με αφήνει να μπω μέσα. Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ;»

Θάνος Ασκητής
«H 10χρονη κόρη μου κλείνεται στο δωμάτιό της με τον συμμαθητή της και δε μ' αφήνει να μπω. Πώς να το χειριστώ;»

Το παιδί των 10 ετών βρίσκεται στον προθάλαμο της εφηβείας, όπου αρχίζει να συνειδητοποιεί περισσότερο την ατομικότητά του και διεκδικεί τα όρια και την αυτονομία του. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που το προετοιμάζει για την εφηβεία και την σταδιακή ανεξαρτητοποίηση από τους γονείς του.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το παιδί μπορεί να θέλει να κλείνεται περισσότερο στο δωμάτιό του και να περνάει εκεί χρόνο με τους φίλους του ακόμα και με παιδιά του άλλου φύλου. Και ναι, μπορεί να είναι ερωτευμένο με το συμμαθητή ή το φίλο του, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό. Όταν λέμε ερωτευμένο καλό είναι το μυαλό του γονιού να μην τρέχει στον ενήλικο έρωτα, αλλά ας θυμηθεί λίγο τα δικά καμώματα όταν πρωτο-ερωτεύτηκε...

Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να θορυβεί την μητέρα και τον πατέρα του παιδιού. Πράγματι, οι ισορροπίες είναι λεπτές αφού οι γονείς δεν θα πρέπει να παραβιάσουν ή να προσβάλλουν το παιδί αγνοώντας την ανάγκη του για ιδιωτικότητα. Οφείλουν όμως από την άλλη, να οριοθετήσουν το παιδί εξηγώντας του ότι οι γονείς σε αυτή την ηλικία μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο του παιδιού.

Επίσης, οι γονείς οφείλουν να διεκδικούν συνεχώς την ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί τους που είναι η βάση της εμπιστοσύνης. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα πανικοβάλλονται μπροστά στην θέα της κλειστής πόρτας.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved