Θάνος Ασκητής: Πόσο επηρεάζεται η ανάπτυξη του παιδιού μας όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι;

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας και οι δύο γονείς συχνά απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών ενασχολήσεων.

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: Πόσο επηρεάζεται η ανάπτυξη του παιδιού μας όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι;

Πράγματι, και ο πατέρας και η μητέρα σήμερα εργάζονται και επιστρέφουν αργά στο σπίτι μη έχοντας αρκετό χρόνο να επικοινωνήσουν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τα παιδιά τους. Αυτό που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι γονείς όμως είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα του χρόνου που αφιερώνουν στα παιδιά αλλά η ποιότητα.

Πράγματι, ένας γονιός μπορεί απλά να είναι παρών στο σπίτι αλλά στην ουσία να μην επικοινωνεί ουσιαστικά με το παιδί. Για παράδειγμα, ένας πατέρας που περνάει ατέλειωτο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση ή διαβάζοντας εφημερίδα φαίνεται να μην αφιερώνει ουσιαστικό χρόνο στην οικογένεια. Ένα παιδί δεν αποκτάει προβλήματα επειδή οι γονείς δεν είναι συνέχεια κοντά του αλλά επειδή δεν επικοινωνεί ουσιαστικά με τους γονείς.

Επιπλέον, σημαντική είναι και η ταύτιση του παιδιού με τον ομόφυλο γονιό, δηλαδή η ταύτιση του γιου με τον πατέρα και της κόρης με τη μητέρα. Ο πατέρας είναι ωφέλιμο να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο με το γιο σε δραστηριότητες που ενισχύουν την αρρενωπή συμπεριφορά και αντίστοιχα η μητέρα να ενισχύει μέσα από την εικόνα και τη συμπεριφορά της την ταύτιση της κόρης μαζί της. Το σημαντικό θέμα σε όλα τα παραπάνω δεν είναι η ποσότητα του χρόνου αλλά η θέληση των γονιών να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved