Θάνος Ασκητής: «Ο γιος μου παίζει με κούκλες και κάνει παρέα με κορίτσια. Πώς να αντιδράσω;»

Σχεδόν όλοι οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να ανταποκρίνονται στα στερεότυπα χαρακτηριστικά του φύλου τους, πχ. τα αγόρια να παίζουν με πιο "αγορίστικα" παιγνίδια, υποδηλώνοντας τη δύναμη και την ανδρική φύση.

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: «Ο γιος μου παίζει με κούκλες και κάνει παρέα με κορίτσια. Πώς να αντιδράσω;»

Όταν λοιπόν το παιδί τους δεν ανταποκρίνεται σε αυτή τη συμπεριφορά προκαλείται ανησυχία και αναστάτωση στους γονείς.
Προσοχή γονείς: Μην βιαστείτε να βάλετε ταμπέλα στο γιο σας και το σημαντικότερο μην του βάλετε τις φωνές.

Αντίθετα μάλιστα, διατηρήστε τη ψυχραιμία σας και παρατηρείστε αν πρόκειται για μια παροδική ή πιο μακροχρόνια συμπεριφορά. Υπάρχουν φορές όπου η συμπεριφορά αυτή είναι δεν είναι μόνιμη. Για παράδειγμα, μπορεί το αγόρι να μένει πολλές ώρες στο σπίτι με την αδερφή του που παίζει με κούκλες και μιμείται τη συμπεριφορά της, ενώ έχει και τα δικά του αγορίστικα παιχνίδια.

Το γεγονός ότι κάνει παρέα με κορίτσια δε δείχνει από μόνο του κάτι το παθολογικό. Σε περίπτωση όμως που προτιμάει αποκλειστικά κοριτσίστικες παρέες τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι απόκλισης της αρρενωπότητας. Η αντίδραση των γονιών σε αυτές τις καταστάσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνει θυμό ή τιμωρία. Αντίθετα, είναι ωφέλιμο να ενισχυθεί η αρρενωπή συμπεριφορά. Ο πατέρας είναι καλό να διατηρεί μια σχέση επικοινωνίας και ενίσχυσης προς το γιο.

Ο πατέρας μπορεί να αφιερώνει στο γιο του χρόνο για συζητήσεις με θέματα ανδρικού περιεχομένου, για κοινές εξόδους ή και να παίζει μαζί του παιχνίδια που ενισχύουν την αρρενωπή συμπεριφορά.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved