Επικοινωνιακά λάθη που κάνουμε στη σχέση μας

Δεν υπάρχει ζευγάρι που δεν θα διαφωνήσει, δεν θα έχει μικροπαρεξηγήσεις και δεν θα τσακωθεί!

Μαρίνα Μόσχα
Επικοινωνιακά λάθη που κάνουμε στη σχέση μας

Και είναι λογικό εφόσον δεν μπορώ να συμφωνώ πάντα με τον άλλον, όπως και εκείνος δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί μου. Είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά βιώματα και διαφορετικό τρόπο απόκρισης στο συναίσθημα και στη λογική. Αν λοιπόν δεχτούμε την διαφορετικότητά μας, τότε, πέρα από την εγωιστική συμπεριφορά μας, είναι πολύ πιθανό να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τα λάθη που κάνουμε στην επικοινωνία μας. Επικοινωνιακά λάθη που μπορούν να μας απομακρύνουν και να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σημάδια αυτά, έτσι ώστε να αφυπνιστούμε και να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε νέους τρόπους που ίσως αποδειχτούν πιο εποικοδομητικοί και καταφέρουμε να σώσουμε τη σχέση μας.

«Και όμως, μιλάμε!»: Το ότι μιλάμε δεν σημαίνει πως επικοινωνούμε κιόλας! Μπορεί να μιλάμε αλλά ο ένας «πάνω» στον άλλον, χωρίς να ακούμε και να κατανοούμε τι λέει ο άλλος…

«Μιλάμε για να …μιλάμε!» Φτάνουμε σε σημείο πολλές φορές να …παραμιλάμε και να ζαλίσουμε τον άλλον, κυρίως εμείς οι γυναίκες που είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους την …επικοινωνία, εφόσον συνηθίζουμε να εκφραζόμαστε μέσω του λόγου περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες.

«Αναλύουμε τα πάντα στη σχέση μας!» Ναι, λέμε πως η καλή επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ευτυχισμένης σχέσης, παρόλα αυτά, η επικοινωνία από μόνη της, δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Το αντίθετο μάλιστα, όταν προσπαθούμε να αναλύσουμε το καθετί και να μιλήσουμε γι αυτό, φτάνουμε σε ένα σημείο όπου ψειρίζουμε τα πάντα και στο τέλος κουραζόμαστε… Και ενώ στο μυαλό μας μπορεί να έχουμε πως «όταν μιλάμε για όλα», ερχόμαστε και πιο κοντά, τελικά μπορεί να πετύχουμε το αντίθετο, να φτάσουμε στην αποσύνδεση.

Επικοινωνία μέσα από τις αισθήσεις μας: Ναι, δεν υπάρχει μόνο μέσα από τις λέξεις η επικοινωνία (λεκτική). Υπάρχει και μέσα από ένα άγγιγμα, μια ματιά… Πολλές φορές, φαντάζομαι θα σας έχει συμβεί, να μην λέτε τίποτα, απλά να είστε πλάι πλάι και να νιώθετε πως η σιωπή αυτή είναι τόσο δημιουργική ανάμεσά σας, σας γεμίζει και σας κάνει να λέτε τόσα πολλά χωρίς λόγια…

«Μα, δεν μπορεί να καταλάβει τι θέλω;» Όχι, και δεν μπορεί αλλά και δεν είναι και μάντης! Γιατί δηλαδή πρέπει να …μαντέψει τι θέλω; Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να …διαβάσει το μυαλό μας και τις επιθυμίες μας. Και αν κάποιες φορές φαίνεται να συμβαίνει, είναι απλή σύμπτωση! Ας μάθω λοιπόν να ζητάω αυτό που θέλω, όπως και ο άλλος επίσης! Μην ξεχνάμε πως ο καθένας κρίνει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, βιώματα, πεποιθήσεις… Δεν σκεφτόμαστε ή δεν νιώθουμε όλοι το ίδιο, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες, όπως και δεν αντιδρούμε και με τον ίδιο τρόπο.

«Δεν λέω τι θέλω, για να αποφύγω τη σύγκρουση!» Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούμενοι την σύγκρουση, δίνουν απλόχερα χωρίς να ζητούν και συμφωνούν με τα …πάντα! «Μα πώς να ζητήσω, αφού ξέρω ότι θα μου πει… και θα τσακωθούμε αν πω την γνώμη μου!» Αν ανήκω σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, το μόνο σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα η σχέση μας θα φτάσει σε τέλμα, γιατί και εγώ θα κουραστώ αλλά και ο άλλος θα βαρεθεί να έχει ένα άβουλο πλάσμα δίπλα του χωρίς γνώμη και άποψη!

Τα παραπάνω, είναι κάποια παραδείγματα μη ωφέλιμης για το ζευγάρι επικοινωνίας. Αν αισθάνομαι πως δεν μπορώ μόνη μου να τα αντιμετωπίσω, τότε η βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη για να φύγουμε από το ΕΓΩ και ΕΣΥ και να έρθουμε στο ΕΜΕΙΣ!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved