Μαλώνουμε μπροστά στα παιδιά μας! Πώς θα το σταματήσουμε;

«Αρκετές φορές και εγώ και ο σύντροφός μου δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και καυγαδίζουμε μπροστά στα παιδιά μας… Ξέρουμε και οι δύο πως επηρεάζονται και το βλέπουμε κιόλας! Αμέσως μετά το μετανιώνουμε και υποσχόμαστε πως την επόμενη φορά θα είμαστε πιο προσεκτικοί και δεν θα παρεκτραπούμε μπροστά τους αλλά …δυστυχώς το ξανακάνουμε…»

Μαρίνα Μόσχα
Μαλώνουμε μπροστά στα παιδιά μας! Πώς θα το σταματήσουμε;

Σίγουρα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το άγχος και η φόρτιση της καθημερινότητας μας κάνουν να ξεφεύγουμε και να βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Όπως επίσης και η ύπαρξη ενός «κακού» συντρόφου δίπλα μας μπορεί και πάλι να βγάλει εκτός εαυτού. Επίσης, μπορεί να μας έχει γίνει ακόμα και …συνήθεια να επικοινωνούμε μέσα από τις συγκρούσεις και τους καυγάδες!

Σήμερα, οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι – αν όχι όλοι – επιμένουν να μην τσακώνεται το ζευγάρι μπροστά στα παιδιά του, να αποφεύγονται οι μεταξύ τους λογομαχίες και η λεκτική κακοποίηση, ιδιαίτερα κατά την παρουσία των ανήλικων μελών της οικογένειας. Τα λανθάνοντα πρότυπα συμπεριφοράς και η συναισθηματική αστάθεια, που προκαλούν οι γονεϊκές συγκρούσεις στα παιδιά, έχει αποδειχθεί πως θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την ψυχική τους υγεία, καθώς και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις με τον/την σύντροφό μας, προκειμένου να προστατέψουμε την ψυχική υγεία και να διασφαλίσουμε την ευημερία των παιδιών μας;

Προσπαθήστε να είσαστε υποχωρητικοί όταν χρειάζεται: Για να υπάρξει καυγάς χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως καμία σύγκρουση και κανένας διαπληκτισμός δεν μπορεί να λάβει χώρα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή και των δυο σας. Αν λοιπόν ο/η σύντροφός σας, σας «προκαλέσει σε μάχη» και εσείς δεν ανταποκριθείτε, τότε ο «αγώνας» δεν θα λάβει ποτέ χώρα. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Μάθετε στη gallery που ακολουθεί:

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved