Ψυχολογία παιδιού: Συμβουλές για παιδιά χωρίς στρες και άγχος

Παιδί και ψυχολογία: Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 10-20% των παιδιών σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολογία παιδιού: Συμβουλές για παιδιά χωρίς στρες και άγχος

Είναι περισσότερα όμως τα παιδιά, που αν και δεν πληρούν τα κριτήρια μιας αγχώδους διαταραχής, παρόλα αυτά το άγχος έχει μπει για τα καλά στη παιδική ζωούλα.

Αν με ρωτήσετε από πού ξεκινά όλη αυτή η αγχωτική συμπεριφορά, πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης πλέον, φαινόμενο της εποχής μας, εφόσον σε όλη τη γη υπάρχει μία γενικότερη ανασφάλεια για την μελλοντική αποκατάσταση. Έτσι και ο γονιός, μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι, ζητώντας – απαιτώντας μάλλον, από το παιδί του να είναι το καλύτερο για να έχει και το καλύτερο δυνατό μέλλον. Ας πατήσουμε λίγο φρένο όμως σε αυτές τις απαιτήσεις, όσο και να νιώθουμε τον ανταγωνισμό να ανεβαίνει όλο και περισσότερο για τα βλαστάρια μας και ας μάθουμε στο παιδί μας ότι κανείς δεν είναι τέλειος!

paidiko agxos 1

Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά από εμάς, πόσο έχουν αλλάξει όχι μόνο οι καιροί αλλά και οι κοινωνικές απαιτήσεις, πόσο ψηλά μπαίνει ο στόχος από τις μικρές πλέον ηλικίες και πόσο γρήγορα ενημερώνονται και τα μικρά σας για αυτές τις υπερβολικές, πολλές φορές απαιτήσεις, που αν μας περιέγραφαν όταν εμείς ήμασταν παιδιά κάτι τέτοιο, σίγουρα θα λέγαμε «δεν πας καλά!»

Τα περισσότερα προβλήματα άγχους ξεκινούν από τη σύγχρονη θεώρηση ότι είναι απαραίτητο για τα παιδιά μας να πιάσουν …επιδόσεις: αθλητικές, σχολικές, στο χορό, στη μουσική, κλπ. Υπάρχει μία έντονη βαθμοθηρία γύρω μας που σε συνδυασμό με την τελειοθηρία, υποβαθμίζεται η προσπάθεια και δεν μετράει, παρά μόνο αν οι επιδόσεις είναι άριστες! Και πάλι, ακόμα και τότε όμως, υπάρχει το άγχος διατήρησης αυτού του «άριστου» αποτελέσματος… και ο φαύλος κύκλος ξεκινά!

paidiko agxos 2

Τι σημαίνει αυτό; Μα απλά, ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι παιδιά, ξεχνάμε πως η παιδική ηλικία φεύγει και δεν ξανάρχεται, ενώ δεν σας κρύβω ότι και ως ειδικός, έχω την ανησυχία για το τι θα δούμε στο μέλλον, για το πώς θα εξελιχθεί η προσωπικότητα και η ψυχοσύνθεσή τους, όταν δεν βιώνουν τη παιδική ηλικία μέσα από τα μάτια του παιδιού αλλά του …ενήλικα!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Ανυπάκουο παιδί: «Το παιδί μου δεν με ακούει!»

Γιατί δεν πρέπει να λέτε το παιδί σας «τεμπέλη»

Τα 10 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας

10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

Μήπως χάνετε πολύτιμες στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών σας και δεν το γνωρίζετε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved