Ανυπάκουο παιδί: «Το παιδί μου δεν με ακούει!»

Ψυχολογία παιδιού: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν ακούει!

Ανυπάκουο παιδί: «Το παιδί μου δεν με ακούει!»

«Το παιδί μου δεν με ακούει! Ότι και να του πω ή να του ζητήσω, αντιδρά υπερβολικά με φωνές, πείσματα, μου αντιμιλάει… Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω πια!»

Το συνηθισμένο πλέον γονικό παράπονο, όπου ο γονιός πολύ συχνά μπαίνει στη διαδικασία να αμφισβητεί το πόσο καλός γονιός είναι, εφόσον αισθάνεται ότι το ίδιο του το σπλάχνο του φέρεται με τρόπο που αισθάνεται αδύναμος απέναντί του.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να ευθύνεται στην προκειμένη κατάσταση. Το παιδί στη μικρή ηλικία αντιγράφει και μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών του.

anipakouo paidi 2

Μήπως λοιπόν και εσείς οι δυο γονείς, φέρεστε με ανάλογο τρόπο ο ένας στον άλλον; Τότε δεν βλέπεται τίποτα άλλο παρά το καθρέφτισμα της δικής σας συμπεριφοράς.

Μήπως δεν του έχετε βάλει όριο και το αφήνετε να κάνει ότι θέλει; Τότε, φαίνεται λογικό, όταν ξαφνικά προσπαθείτε να του «επιβάλλετε» - γιατί έτσι το αντιλαμβάνεται – τη δική σας άποψη, γνώμη, να κάνει κάτι κλπ. Το όριο είναι απαραίτητο, χρειάζεται όμως μία προεργασία να δεν το έχετε θεσπίσει.

Μήπως έχετε βάλει στο κέντρο της οικογένειάς σας το μικρό σας; Αν ναι, λογικό στο μικρό του μυαλουδάκι να κάνει αυτό που εκείνο θέλει και όχι αυτό που εσείς θέλετε. Το παιδί είναι από μόνο του εγωκεντρικό. Πόσο μάλλον και στη σημερινή κοινωνία μας που έχει γίνει και η ίδια παιδοκεντρική. Φανταστείτε πόσο τονίζεται και «φουσκώνει» ο εγωκεντρισμός του!

Μήπως είναι ο τρόπος του για να το «ακούσετε»; Ναι, καλά διαβάσατε! Ένα παιδί είναι αρκετά δημιουργικό και εφευρετικό από τη φύση την ίδια, για να μπορέσει να επιβιώσει. Αν λοιπόν έχει βρει ότι αυτός ο τρόπος «πιάνει», σημαίνει πως η κάθε φορά που δεν σας ακούει ίσως σημαίνει πως νιώθει ότι και εσείς δεν το ακούτε!

Μήπως είναι απλά θυμωμένο; Πολλές φορές – το βλέπουμε και σε εμάς τους «μεγάλους» - όταν δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε το θυμό μας, μπορεί να φωνάζουμε και να γινόμαστε αντιδραστικοί σε …οτιδήποτε! Παρατηρήστε και τον δικό σας τρόπο έκφρασης του θυμού ή και άλλων δυσφορικών συναισθημάτων: εσωτερικεύετε ή εξωτερικεύετε; Και με ποιο τρόπο;

Μήπως δεν γίνεστε κατανοητοί; Του εξηγείτε τι ακριβώς θέλετε ή απλά του το επιβάλλετε;

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:
Γιατί δεν πρέπει να λέτε το παιδί σας «τεμπέλη»

Ψυχολογία και παιδί: Συμβουλές για να καταλάβετε την ψυχολογία του παιδιού σας

Γκρίνια, Γκρίνια, Γκρίνια. .. Τι την προκαλεί και πως μπορούμε να την αποφύγουμε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved