Φιλί στα χείλη και παιδιά

Φιλί στα χείλη και παιδιά - Είναι κακό να φιλάμε τα παιδιά στα χείλη;

Μαρίνα Μόσχα
Φιλί στα χείλη και παιδιά
Bigstock

«Μου έρχεται να το φάω!» ακούμε, καθώς φιλούν αρκετοί γονείς το παιδί τους στα χείλη. Και πως άλλωστε να αντισταθούν σε αυτό το μικρό προσωπάκι με τα όμορφα χειλάκια; Πρόκειται για το μικρό αγγελούδι τους και την έκφραση αγάπης και λατρείας τους. Μάλιστα το φιλί υπάρχει και σε πολλά θηλαστικά με τη μορφή γλειψίματος, εκφράζοντας την στοργή, το νοιάξιμο, κάνοντας τη γνωριμία τους, κλπ. Φαίνεται λοιπόν πως το φιλί έχει λόγο ύπαρξης στη φύση. Αντανακλά συναισθήματα, φροντίδα, παρηγοριά, ενώ παράλληλα μαθαίνει το παιδί να εκφράζει και εκείνο τον συναισθηματικό του κόσμο, πλάθοντας την δική του υγιή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.

Βέβαια, στην εποχή που ζούμε και μετά από όλα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που όλο και περισσότερο έρχονται στην επιφάνεια, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι σωστό ή αν το παιδί μαθαίνει να δέχεται πιο εύκολα φιλιά από μεγαλύτερους, βάζοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο. Πράγματι έχουμε συνηθίσει περισσότερο το φιλί στο στόμα σε ερωτικές περιπτύξεις. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι το να φιλήσει ένας γονιός το παιδί του στο στόμα, ότι περιέχει ερωτικά σημάδια! Μην ξεχνάμε ότι έχουμε κυρίως να κάνουμε με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού και τον τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματά του!. Σε αρκετές κοινωνίες θεωρείται απλά ένας καθημερινός τρόπος έκφρασης της γονικής αγάπης.

Δεν υπάρχει κάτι πονηρό στο φιλί από τον γονιό στα παιδικά χειλάκια όταν βέβαια είναι πολύ μικρό. Καλύτερα όμως να μην γίνεται εφόσον το παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμη αντοχή στα μικρόβια, αν και μια μερίδα γιατρών θεωρεί ότι καλή είναι η έκθεση του παιδιού για να αναπτύξει αντισώματα. Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με το πλύσιμο αντικειμένων που μπορεί να βάλει στο στόμα του ή αν το γλύψει το κατοικίδιο.

Και τι γίνεται όταν το παιδί θέλει να φιλήσει τον γονιό στα χείλη;

Γνωρίζουμε πλέον πως τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν. Μπορεί για παράδειγμα, να έχουν δει τους γονείς τους να φιλιούνται, να δέχεται τα φιλιά τους στο στόμα ή να έχουν δει ανάλογες σκηνές στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες, κλπ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι να το φιλήσετε στο μάγουλο ή σε κάποιο άλλο μέρος του προσώπου, ώστε να ενισχύετε αυτόν τον τρόπο φιλιού, τον οποίο θα αντιγράψει σταδιακά και θα υιοθετήσει.

Αν πάλι ρωτήσει γιατί φιλάτε τη μαμά ή τον μπαμπά στο στόμα, εξηγήστε του ότι είναι διαφορετική η αγάπη ανάμεσα στους δύο γονείς και διαφορετική η αγάπη του γονιού προς το παιδί του ως προς την έκφραση και το φιλί.

Αν παρόλα αυτά, επιμένετε να φιλάτε το παιδί σας στα χείλη, από τα δύο του χρόνια σταματήστε το. Πρόκειται για το στάδιο εκείνο της ψυχοσεξουαλικής του ανάπτυξης όπου το μικρό σας αναπτύσσεται και λογικό να αποκτά απορίες αλλά και περιέργεια για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved