Συνδεθείτε με τα παιδιά σας και αφιερώστε τους χρόνο

Ένας από τους φόβους ή τα άγχη των γονιών είναι το αν θα καταφέρουν να αναπτύξουν μία σχέση σύνδεσης με τα παιδιά τους.

Μαρίνα Μόσχα
Συνδεθείτε με τα παιδιά σας και αφιερώστε τους χρόνο

Αν θα επιτύχουν να τα μάθουν τόσο όσο χρειάζεται, χωρίς να παρεμβαίνουν από τη μία, ώστε να τους αφήνουν χώρο να κινηθούν και χωρίς να είναι απόμακροι από την άλλη.

Πολλές φορές μπορεί να ανησυχούν για τον τρόπο αντίδρασής τους όταν δεν συμφωνούν στα «παιδικά καμώματα» ενώ κάποιες άλλες αναρωτιούνται πόσο καλά γνωρίζουν τα μικρά τους… Μάλιστα, γνωρίζουμε όλοι μας πόσο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει ο φόβος, παραλύοντας και μην επιτρέποντας τη λογική να κυριαρχήσει.

Ο κύριος τρόπος λοιπόν σύνδεσης με τα παιδιά είναι ο γονιός «να είναι απλά εκεί». Ναι, είναι σημαντικό να τους δείξετε ότι νοιάζεστε για ότι συμβαίνει γύρω τους. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τον δικό σας τρόπο λειτουργίας και να δείτε πως μπορείτε να το πετύχετε.

sindetheite me ta paidia sas 2

Για τους περισσότερους γονείς, η επιθυμία να αγαπούν και να φροντίζουν το παιδί τους είναι τόσο φυσική όσο η αναπνοή. Αλλά η αλήθεια σήμερα είναι πως όταν οι άνθρωποι κατακλύζονται από δεκάδες ερεθίσματα καθημερινά, κουραστικά προγράμματα εργασίας αλλά και φροντίδας της οικογένειας και του σπιτιού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, οι περισσότεροι γονείς κάνουν έναν πραγματικό αγώνα για να νιώσουν πραγματικά συνδεδεμένοι με το παιδί τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η εποχή μας έχει αλλάξει κατά πολύ από εκείνη που μεγαλώσαμε οι ίδιοι.

Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας να μείνει λίγο πιο πίσω, παρακολουθώντας το παιδί σας να γίνεται πιο ανεξάρτητο, ενώ παράλληλα, του έχετε δώσει το μήνυμα ότι είστε εκεί στις δυσκολίες του…

Αφιερώστε του χρόνο ποιοτικό και πραγματικό χρόνο, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας είναι να ξοδέψει δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά ποιοτικού χρόνου με καθένα από τα παιδιά τους είτε μεμονωμένα, είτε ως ομάδα, όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

sindetheite me ta paidia sas 3

Μην ξεχνάτε επίσης τη σύνδεση με κάθε ένα από τα παιδιά σας σε καθημερινή βάση. Έχουν ανάγκη να νιώθουν πως είναι ξεχωριστά για εσάς. Παίξτε μαζί τους, κάντε διάφορα πράγματα που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους αλλά και στη δική σας. Το παιχνίδι και η σύνδεση με τα παιδιά έχει οφέλη τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία και των δυο σας – γονιού και παιδιού.

Και όταν μιλάμε για ποιοτικό χρόνο, δεν μιλάμε για τον χρόνο που αφιερώνετε για να πάτε τα παιδιά σας στις διάφορες δραστηριότητες, αν και μπορείτε να τον αξιοποιήσετε για τη σχέση σας. Απλά, συνήθως δεν εμπεριέχει και την διασκέδαση ο χρόνος αυτός που είναι απαραίτητη για να εμπεδώσει το παιδί πως μπορεί ταυτόχρονα και να κάνει πράγματα αλλά και να διασκεδάζει, βελτιώνοντας την ικανότητα συνεργασίας του, μειώνοντας την αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια επίσης εφόσον κανένα τους δεν νιώθει παραμελημένο.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε στον «δικό σας χρόνο». Αφήστε το παιδί σας να προτείνει κάποια πράγματα που θα ήθελε να κάνει. Με τα μικρότερα παιδιά, ο παιδικός χρόνος παιχνιδιού μπορεί να είναι διασκεδαστικός, να παίξετε, να διαβάζετε, να χτίσετε με τουβλάκια, να ζωγραφίσετε….

sindetheite me ta paidia sas 4

Θα δείτε την διαφορά μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες, εφόσον βέβαια έχετε αφιερώσει χρόνο σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved