Αγαπημένες πασχαλινές παραδόσεις & πώς θα δημιουργήσουμε νέες με τα παιδιά μας

Και φέτος όπως και πέρυσι θα περάσουμε το Πάσχα με τον κορονοϊό γύρω μας.

Μαρίνα Μόσχα
Αγαπημένες πασχαλινές παραδόσεις & πώς θα δημιουργήσουμε νέες με τα παιδιά μας

Παρόλα αυτά, μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό και στην καρδιά μας! Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε όσο πιο παραδοσιακά μπορούμε, έστω και με τις παρούσες συνθήκες όπου ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα μπορούμε να πάμε στο χωριό ή θα παραμείνουμε στα σπίτια μας!

Ότι και να συμβεί με τα μέτρα για τις μέρες αυτές, το Πάσχα, σχεδόν όλοι ακολουθούμε συγκεκριμένες προετοιμασίες που επαναλαμβάνονται τελετουργικά κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, η μαγειρίτσα, το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι… Πρόκειται για τρόπους εορτασμού που δίνουν ευχαρίστηση, καθώς ικανοποιούν όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες μας αλλά και τις συναισθηματικές, καθώς η οικογένεια ενώνεται και "απολαμβάνει" την φροντίδα και την προσφορά, φρεσκάρει το "δέσιμό" της και τους δεσμούς της.

Ετοιμάσετε όλοι μαζί τα εδέσματα για την Ανάσταση και το Πασχαλινό τραπέζι. Σημασία έχει πως είστε μαζί ενωμένοι σε μία δύσκολη περίοδο, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου και ερχόμενοι πιο κοντά συναισθηματικά.

pasxalines paradoseis 2
  • Φτιάξτε όμορφα μπουκέτα λουλουδιών με χρωματιστές χαρτοπετσέτες ή αυγά και καλαθάκια με οδηγίες από χειροτεχνίες διαδικτυακά.
  • Φτιάξτε όμορφα λουλουδάτα στεφάνια καθώς φέτος το Πάσχα πέφτει μαζί με την Πρωτομαγιά
  • Φτιάξτε επίσης σοκολατάκια σε πασχαλινά καλούπια, σοκολατένιους λαγούς και αυγά.
  • Φτιάξτε και διακοσμήστε τις λαμπάδες σας για την Ανάσταση. Τι πιο όμορφο από το χειροποίητο;
  • Δείτε όλοι μαζί ταινίες σχετικές με τα Άγια Πάθη και εξηγήστε στα μικρά σας τη σημασία τους. Υπάρχου επίσης και ταινίες με κινούμενα σχέδια αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά.
  • Δείτε τον επιτάφιο από την τηλεόραση ή αν επιτραπεί από κοντά-με αποστάσεις βέβαια και προσοχή.
  • Ακούστε ύμνους των ημερών, φτιάξτε μια γωνίτσα στο σπιτικό σας με τον δικό σας «επιτάφιο», ζωγραφίζοντας και ντύνοντας τη ζωγραφιά με λουλούδια – αληθινά ή ζωγραφισμένα, βάλτε και λίγο άρωμα για την ευωδιά.
  • Μιλήστε με τους παππούδες με βιντεοκλήσεις όπως άλλωστε φαντάζομαι έχετε ήδη συνηθίσει να κάνετε όλη αυτή τη χρονιά. Αν επιτραπεί η μετακίνηση, θα τους δείτε και από κοντά, φέρνοντάς τους κάρτες χειροποίητες από τα παιδιά σας, όπως και κουλούρια και κόκκινα αυγά!
  • Μην ξεχάσετε τα βαφτιστήρια σας. Φτιάξτε καρτούλες και λαμπάδες και για εκείνα μαζί με τα παιδιά σας και αν δεν μπορείτε να πάτε τα δωράκια τους, στείλτε τα με courier.

Μπορεί και φέτος να μην ζήσουμε το Πάσχα όπως το ξέραμε, μπορούμε όμως να γίνουμε δημιουργικοί και να «βάλουμε» την παράδοση στις καρδιές των παιδιών μας και στις αναμνήσεις τους! Εμείς είμαστε που δίνουμε το παράδειγμα για να περάσουν ένα διαφορετικό Πάσχα που θα το θυμούνται και θα το διηγούνται στα δικά τους παιδιά, όπως οι γονείς ή οι παππούδες μας τον πόλεμο και άλλα δεινά του κόσμου!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved