«Μαμ», «Άτα» και «Νάνι»: πότε σταματάμε να μιλάμε στα παιδιά μωρουδίστικα

Πρώτα θα βάλουμε τα «παπά» για να πάμε «άτα». Μετά θα έρθουμε σπίτι να κάνουμε «μαμ» και... «νάνι». Στο ενδιάμεσο μπορεί και λίγο... «τσίσα».

«Μαμ», «Άτα» και «Νάνι»: πότε σταματάμε να μιλάμε στα παιδιά μωρουδίστικα

Σας λέει κάτι αυτός ο διάλογος; Έχετε και εσείς ακούσει μαμάδες να χρησιμοποιούν αυτές τις «λέξεις»; Τις έχετε πει μήπως και εσείς στην προσπάθειά σας να εξηγήσετε στο ενός έτους παιδάκι σας τα βήματα που θα ακολουθήσουν;

Και σας ρωτάω... Γιατί σε μια ηλικία που ο λόγος αναπτύσσεται σε ραγδαίους ρυθμούς, και που τα παιδιά μας αρχίζουν πια και επικοινωνούν με πολλούς και ευρηματικότατους τρόπους, να τους μιλάμε σε «μωρουδιακά»; Ποιος είπε ότι θα καταλάβουν καλύτερα το παπά από το παπούτσια, το άτα από το βόλτα; Και το μαμ από το φαγητό;

Τα κίνητρα των γονιών είναι σχεδόν πάντα θετικά, και εκείνη την ώρα πιθανόν ο διάλογος αυτός να γίνετε για να γίνει ο γονέας πιο κατανοητός στο παιδί του. Για να τον καταλάβει καλύτερα ίσως και για να μιλήσει το παιδί γρηγορότερα. Τίποτα από αυτά όμως δεν ισχύει και οι έρευνες μας λένε ξανά και ξανά πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε στα παιδιά μας χρησιμοποιώντας σωστές λέξεις, και ολοκληρωμένες φράσεις, επαναλαμβάνοντας τες, αργά και σταθερά.

MOROUDIAKA

Τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να μας καταλάβουν, θέλουν να τους καταλάβουμε και θέλουν να μάθουν από εμάς. Γι αυτό και τα παιδιά μας μιμούνται. Με το να χρησιμοποιούμε μονοσύλλαβες λέξεις και συλλαβές, δε τους βοηθάμε να μιλήσουν γρηγορότερα, ίσα ίσα τους μαθαίνουμε λάθος κάτι που θα μπορούσαμε εξαρχής να τους το μάθουμε σωστά. Και μετά προσπαθούμε να το πάρουμε πίσω και αναρωτιόμαστε γιατί δε μιλούν ακόμα καθαρά.

Για το λόγο αυτό την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να τους μιλήσετε μωρουδιακά, κρατηθείτε. Με τον ίδιο γλυκό και τρυφερό τρόπο, πείτε παπούτσια και αφήστε να σας το πούνε εκείνοι «παπά» στην προσπάθειά τους να καταφέρουν να πουν ολόκληρη τη λέξη. Είναι πολύ πιθανό να το πουν έτσι αρχικά γιατί αυτό είναι το πρώτο στάδιο, εσείς το περάσατε το στάδιο αυτό πριν πολλά χρόνια, και δεν έχετε λόγο να ξαναγυρίσετε σε αυτό. Ξαναπείτε «παπούτσια», και ακούγοντας εσάς να λέτε ολόκληρη τη λέξη θα την πουν και εκείνοι στο δικό τους χρόνο.

Τρόποι για να βοηθήσετε να αναπτυχθεί ο λόγος των παιδιών σας υπάρχουν. Δείξτε τους εικόνες σε βιβλία, μιλήστε τους καθώς τους πάτε βόλτα με το καρότσι και περιγράψτε τις κινήσεις σας καθώς κάνετε δουλειές στο σπίτι. Δείξτε τους τα μέρη του σώματος και επαναλάβετε ξανά και αύριο και μεθαύριο, με τρόπο φυσικό και όχι δασκαλίστικό. Τραγουδήστε πολλά τραγούδια μόνοι σας αρχικά και μαζί τους στη συνέχεια και βρείτε ακόμα και κινήσεις για να περιγράψετε λέξεις, χρησιμοποιώντας ένα δικό σας sign language εάν θέλετε.

Ότι από αυτά επιλέξετε πείτε τις λέξεις σωστά, και μια μέρα, έτσι ξαφνικά, θα τις πουν και εκείνοι.

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved