Τι είναι η εξωμήτρια κύηση; (vid)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξωμήτρια κύηση.

Τι είναι η εξωμήτρια κύηση; (vid)

Κάποιες φορές το έμβρυο αντί να εμφυτευθεί στην ενδομητρική κοιλότητα, εμφυτεύεται εκτός αυτής. Στις περιπτώσεις αυτές αναφερόμαστε με τον όρο εξωμήτριος ή έκτοπος κύηση. Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει, πως το ποσοστό των εξωμήτριων κυήσεων επί του συνόλου των κυήσεων κυμαίνεται μεταξύ του 1,8% και του 3%.

Η πιθανότητα για εξωμήτρια κύηση αυξάνεται με την ηλικία της γυναίκας και τον αριθμό των τοκετών της. Η κορύφωση της πιθανότητας αυτής καταγράφεται στο ηλικιακό φάσμα από τα 35 έως τα 44 έτη, οπότε και τα ποσοστά εξωμήτριου κύησης αγγίζουν και το 2,7% επί του συνόλου των κυήσεων.

Ένας σημαντικός παράγων, ο οποίος συνδέεται με την αύξηση των πιθανοτήτων εξωμήτριου κύησης είναι και η καταγραφή εξωμήτριου κύησης στο ιστορικό της γυναίκας.

Έχει διατυπωθεί και η θεωρία, πως εξωμήτριος κύηση ενδέχεται να προκαλείται και επί εδάφους προγενέστερης φλεγμονής στην περιοχή της πυέλου από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Με την αύξηση της πιθανότητας για εξωμήτριο κύηση έχει συνδεθεί η λοίμωξη από Χλαμύδια. Φαίνεται, πως η δράση του μικροβίου αυτού προκαλεί αλλοιώσεις στις σάλπιγγες, οι οποίες προδιαθέτουν για εξωμήτριο κύηση.

Συνήθως οι φλεγμονές στην περιοχή της πυέλου δεν συνδέονται με συγκεκριμένη συμπτωματολογία. Μάλιστα, πριν από την εισαγωγή στην κλινική πρακτική αποτελεσματικών αντιβιοτικών η πυελική φλεγμονή μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη των σαλπίγγων και, ελλείψει εξωσωματικής γονιμοποίηση, και σε στειρότητα.

Δείτε τι είναι η εξωμήτρια κύηση στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!



Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved