Τοκετός στο νερό: Όσα δεν γνωρίζατε

Ο τοκετός στο νερό, για πολλούς μαιευτήρες αλλά και έγκυες είναι πιο ανώδυνος τόσο για τη νέα μητέρα όσο και για το μωρό που πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Τοκετός στο νερό: Όσα δεν γνωρίζατε

Ειδικά για το έμβρυο, η μετάβασή του από τον υγρό κόσμο της μήτρας στο νερό και ύστερα στην ατμόσφαιρα όπου θα πάρει την πρώτη του ανάσα, γίνεται πιο ομαλά και έτσι το παιδί αυτό δεν παρουσιάζει ως ενήλικας προβλήματα στην ψυχολογία του σε σχέση με παιδιά που για κάποιους βιαίως έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες. Πάντως, η πρώτη γέννα παγκοσμίως που έγινε στο νερό πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 1960 ενώ στον δυτικό κόσμο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο γυναικολόγο Μισέλ Οντέντ στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος τοκετός σε νερό έγινε στις 25 Αυγούστου του 1999 στο μαιευτήριο Λητώ από τον μαιευτήρα γυναικολόγο Ιωάννη Μουζάλα. Στην Ελλάδα δεν προτιμούν τον τοκετό στο νερό όμως δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις καισαρικές τομές, με τις έγκυες να θεωρούν πως είναι πιο ανώδυνη διαδικασία τόσο για τις ίδιες όσο και για τα μωρά τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved