16 Ιουνίου: Σήμερα γιορτάζουν όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου! Χρόνια σας πολλά μπαμπάδες!

«Μπαμπά μου χρόνια πολλά!»... είναι από τις εκφράσεις που όταν τις λέμε αλλά και όταν τις ακούμε από το παιδί μας, μας προκαλούν ένα συναίσθημα πληρότητας!

16 Ιουνίου: Σήμερα γιορτάζουν όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου! Χρόνια σας πολλά μπαμπάδες!

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς και γιατί δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε η «γιορτή του πατέρα».


Σαν σήμερα η δημιουργός της γιορτής, Σονόρα Ντόντ, καθιέρωσε να γιορτάζονται όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου. Ο πατέρας της Σονόρα, βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου, μεγάλωσε μόνος του έξι παιδιά, καθώς είχε χάσει τη σύζυγό του. Η Σονόρα, όταν άκουσε το 1909 έναν λόγο στην εκκλησία για τη γιορτή της μητέρας, είπε στον εφημέριο πως και οι πατεράδες θα έπρεπε να έχουν, επίσης, μία ημέρα προς τιμήν τους.

Κι έτσι αρχικά, πρότεινε να γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, οπότε και είχε τα γενέθλιά του ο πατέρας της, αλλά ο εφημέριος της εκκλησίας δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για τις προετοιμασίες και έτσι μετέφερε τη «γιορτή» για την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Η γιορτή πρωτοκαθιέρωθηκε το 1910. Ενώ τα πρώτα χρόνια η γιορτή δεν ήταν διαδεδομένη, η Σονόρα αφού τελείωσε τις σπουδές της αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια ώστε να διαδώσει την ιδέα της σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τότε λοιπόν ξεκίνησε η «προώθηση» με τις εταιρείες να πουλούν είδη για άντρες. Μπορεί τα πρώτα χρόνια οι Αμερικανοί να χλεύαζαν την γιορτή, όμως σιγά – σιγά η γιορτή του πατέρα κατάφερε να καθιερωθεί με επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved