Σημάδια και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω; Ποια είναι τα συμπτώματα του τοκετού;

Σημάδια και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Η αλήθεια είναι ότι καμιά γυναίκα δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα γεννήσει. Ακόμη και αν παρατηρήσετε κάποια από τα σημάδια τοκετού, μπορεί το μωρό να καθυστερήσει μέρες ή ακόμη και εβδομάδες να έρθει στον κόσμο.

Το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό μήνες πριν την πιθανή ημερομηνία γέννας, έτσι ίσως να παρατηρήσετε κάποια νέα σημάδια καθώς η ημερομηνία πλησιάζει.

Ορίστε μερικά συμπτώματα-σημάδια τοκετού:

  • Το μωρό «πέφτει»: Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, ίσως τις τελευταίες εβδομάδες να νιώσετε όλο το βάρος του μωρού σας χαμηλά στην κοιλιά.
  • Έχετε περισσότερες συσπάσεις: Οι συσπάσεις Braxton Hicks, είναι ένα σημάδι τοκετού, ωστόσο μπορεί να τις νιώσετε μέρες ή και εβδομάδες πριν φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Αν όμως, αυτές οι συσπάσεις γίνουν εντονότερες και πιο συχνές, τότε αυτή είναι μια προειδοποίηση ότι ίσως ο τοκετός σας αρχίζει.
  • Ο τράχηλος αρχίζει να αλλάζει: Τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από γη γέννηση του μωρού σας, ίσως διαπιστώσετε αλλαγές στον τράχηλό σας. Ο τράχηλος όσο πλησιάζει ο τοκετός λεπταίνει και γίνεται πιο ελαστικός.
  • Σπάνε τα νερά: Όταν δείτε αμνιακό υγρό να βγαίνει από τα γεννητικά σας όργανα, τότε ίσως να πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας.
  • Πόνος στη μέση: Ο έντονος πόνος στη μέση, αποτελεί σημάδι τοκετού. Αν τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης σας, νιώθετε ότι πονάτε αφόρητα, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε τις «ραχιαίες ωδίνες». Αυτό συμβαίνει, όταν το έμβρυο κατεβαίνει με το κρανίο και πιέζει τη σπονδυλική σας στήλη, οπότε προκαλούνται οι ραχιαίες ωδίνες με έντονους πόνους στη μέση. Και σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας.

Το άγχος της νέας μαμάς είναι απολύτως φυσιολογικό, για αυτό μην αγχώνεστε. Το σώμα σας φροντίζει και στέλνει «μηνύματα», ότι πλησιάζει η μεγάλη αυτή ώρα, η ώρα του τοκετού!

Να θυμάστε, δεν είναι απαραίτητο ότι θα νιώσετε όλα τα παραπάνω «σημάδια» όταν θα έρθει η στιγμή του τοκετού. Απλά φροντίστε να είστε ήρεμη, να έχετε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου έτοιμη, το τηλέφωνο του γιατρού σας στις ταχείες κλήσεις και τον σύζυγό σας σε ετοιμότητα.

Με το καλό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved