Εμβρυικές κινήσεις: Ποιος αριθμός θεωρείται φυσιολογικός, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι κινήσεις του εμβρύου είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης της καλής κατάστασης του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εμβρυικές κινήσεις: Ποιος αριθμός θεωρείται φυσιολογικός, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Δεν υπάρχει βέβαια ένας αριθμός κινήσεων στη διάρκεια της ημέρας που θεωρείται φυσιολογικός και μόνο η μείωση τον κινήσεων θεωρείται σημαντική.

Οι εμβρυικές κινήσεις σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία,δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές όταν η μητέρα είναι σε δραστηριότητα, καθώς και όταν ο πλακούντας βρίσκεται στο πρόσθιο τοίχωμα της μήτρας. Επιπλέον η θέση του εμβρύου μπορεί να καθορίσει το πώς γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις, αφού για παράδειγμα όταν η πλάτη του εμβρύου είναι στο πρόσθιο τοίχωμα της μήτρας, τότε οι κινήσεις μπορεί να μην γίνονται καλά αντιληπτές.

Στην περίπτωση που δεν είστε βέβαιες για τις κινήσεις του εμβρύου μπορείτε να παραμείνετε ξαπλωμένη στο αριστερό πλάγιο για να παρακολουθήσετε τις κινήσεις στις επόμενες 2 ώρες.

Αίτια μειωμένων κινήσεων

Εκτός από τις προαναφερθέντες καταστάσεις όπου οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται αντιληπτές ως μειωμένες, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορούν να μειώσουν τις κινήσεις του μωρού.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως ισχυρά παυσίπονα ή ηρεμιστικά μειώνουν τις εμβρυικές κινήσεις, καθώς περνούν στο αίμα του εμβρύου. Επίσης το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν τη δραστηριότητα του μωρού σας, όπως και η έντονη σωματική καταπόνηση ή εξάντληση της μητέρας.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει το νεογνό μπορεί να έχει ως συνέπεια τις μειωμένες κινήσεις και να αποτελέσει αυτό ένα πρώτο σημείο εμβρυικής δυσφορίας.

Μειωμένες εμβρυικές κινήσεις

Όταν αντιληφθείτε μείωση των εμβρυικών κινήσεων θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το ιστορικό και την ηλικία κυήσεως.

Πριν την 24η εβδομάδα: Αν δεν έχετε αντιληφθεί εμβρυικές κινήσεις μέχρι την 24η εβδομάδα θα πρέπει να γίνει ένας υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου, για την επιβεβαίωση καρδιακής λειτουργίας και του «καλώς έχειν».

24η – 28η εβδομάδα: Μετά από επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τη διαπίστωση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και εφόσον κριθεί αναγκαίο, περαιτέρω έλεγχος υπερηχογραφικά και με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μετά την 28η εβδομάδα: Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ιατρό σας και ακολούθως πλήρης έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου. Συνήθως παρακολουθείται ο εμβρυικός καρδιακός ρυθμός για τουλάχιστον 20 λεπτά και εφόσον ο ρυθμός είναι καθησυχαστικός μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι. Παράλληλα εκτιμάται το μέγεθος της μήτρας και η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου και αναλόγως υπάρχει έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου και του αμνιακού υγρού.

Τελειώνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν ένα επεισόδιο μειωμένων εμβρυικών κινήσεων θα έχουν μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved