Συσπάσεις Braxton Hicks: Πώς θα καταλάβω αν είναι επικίνδυνες;

Γνωστές και ως προπαρασκευαστικές ή ψευτοωδίνες, οι Braxton Hicks είναι συσπάσεις που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου.

Συσπάσεις Braxton Hicks: Πώς θα καταλάβω αν είναι επικίνδυνες;

Οι συσπάσεις αυτές πήραν το όνομά τους από τον Άγγλο γιατρό John Braxton Hicks που τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks ξεκινούν μερικές εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Μπορεί να είναι ήπιες ή ελαφρώς επώδυνες, ακανόνιστες, εντοπίζονται μόνο στην κοιλιά και μετά από λίγο σταματούν. Συνήθως εξαφανίζονται όταν περπατήσετε, αλλάξετε θέση ή ξεκουραστείτε.

Αν ακουμπήσετε τα χέρια στην κοιλιά σας την ώρα αυτών των συσπάσεων θα παρατηρήσετε ότι σκληραίνει πολύ και έπειτα από λίγο χαλαρώνει. Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν αποτελούν μέρος του τοκετού και δεν τις παρατηρούν όλες οι μέλλουσες μαμάδες. Εμφανίζονται όμως στις περισσότερες γυναίκες από τις επτά εβδομάδες περίπου, αλλά παραμένουν άτακτες και σε μεγάλο βαθμό ανώδυνες μέχρι πολύ αργότερα.

Τον ψευδοτοκετό, όπως ονομάζονται επίσης οι συσπάσεις αυτές, μπορούν να προκαλέσουν η πολλή δουλειά, το στρες και η εξάντληση. Με την ξεκούραση, την άσκηση και τη ρυθμική αναπνοή, οι συσπάσεις υποχωρούν.

Συσπάσεις τοκετού

Αντίθετα, οι συσπάσεις του τοκετού είναι ιδιαιτέρως επώδυνες, έρχονται όλο και πιο τακτικά, είναι πιο έντονες και διαρκούν περισσότερο. Εντοπίζονται σε ολόκληρη την κοιλιά , η οποία σκληραίνει, και στη μέση.

Γενικά οι συσπάσεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο στάδιο, οπότε και προκαλούν την έξοδο του νεογνού από τη μήτρα. Συσπάσεις εμφανίζονται και στο τρίτο στάδιο του τοκετού, οπότε και προωθούν την έξοδο και του πλακούντα.

Αν νιώθετε επώδυνες συσπάσεις προσπαθήστε να μην κουράζεστε υπερβολικά.

Καθίστε ή ξαπλώστε στο πλάι, όχι ανάσκελα. Αν δεν περάσουν, κάνετε μερικές βόλτες μέσα στο σπίτι ή χαλαρώστε μ‘ ένα χλιαρό μπάνιο. Είναι επίσης πιθανό να είστε ελαφρώς αφυδατωμένη, γι’ αυτό να πιείτε άφθονο νερό. Να θυμάστε ότι είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved