Τοκετός: Πόσο χρόνο διαρκεί η φάση της τελικής διαστολής;

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια.

Τοκετός: Πόσο χρόνο διαρκεί η φάση της τελικής διαστολής;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου η μήτρα συσπάται ώστε να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εξώθηση του εμβρύου διά μέσου του γεννητικού σωλήνα και την έξοδό του. Το τρίτο στάδιο αφορά στην έξοδο του πλακούντα.

Η φάση της τελικής διαστολής διαρκεί περίπου μία με δύο ώρες και είναι η πιο κουραστική και απαιτητική περίοδος. Σε αυτή τη φάση ο τράχηλος αποκτά τέλεια διαστολή, από 8 μέχρι 10 εκατοστά διάμετρο. Οι συσπάσεις είναι πλέον πάρα πολύ δυνατές, διαρκούν 60 με 90 δευτερόλεπτα και έρχονται κάθε 2 με 3 λεπτά.

Τώρα όλα δείχνουν να κυλούν αργά, όμως το τέλος πλησιάζει. Λόγω της έντασης αυτής της φάσης μπορεί να συμβούν δραματικές αλλαγές τόσο φυσικές όσο και συναισθηματικές.

Καθώς βρίσκεστε στο τελικό στάδιο της εξώθησης, θα αισθάνεστε μεγάλη πίεση στη μέση και στο περίνεο. Θα θέλετε να σπρώξετε δυνατά αλλά τα πόδια ίσως αρχίσουν να τρέμουν και μπορεί να νιώσετε αδύναμη. Ολη αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια συχνά συνοδεύεται και από άλλες αντιδράσεις, όπως εφίδρωση, αέρια, τρέμουλο, ναυτία, τάση για εμετό και εξάντληση.

Χωρίς να συμβαίνει συνειδητά, οι γυναίκες σε αυτή τη φάση αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια.

Πολλές γυναίκες χάνουν τον έλεγχο και εκφράζονται με ουρλιαχτά και έντονες διαμαρτυρίες. Πρέπει να μείνετε προσηλωμένη στο στόχο καθώς το στάδιο των εξωθήσεων πλησιάζει. Να θυμάστε ότι οι ισχυρές συσπάσεις επιταχύνουν τη φάση αυτή. Μην φοβάστε να εκφραστείτε, να ξέρετε τι βοηθά και τι όχι. Να ξεκουράζεστε επίσης.

Είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας και ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τις συσπάσεις να ολοκληρώσουν το σκοπό τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved