Πότε και πώς (πρέπει να) παίρνουμε βάρος στην εγκυμοσύνη;

Βάρος στην εγκυμοσύνη: Αν κι εσύ ανήκεις στις γυναίκες που ανέκαθεν προσπαθούσαν να χάσουν ή έστω να διατηρήσουν το βάρος τους, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι αυτή που θα σου επιτρέψει –και θα σου επιβάλλει μπορώ να πω- να χαλαρώσεις.

Πότε και πώς (πρέπει να) παίρνουμε βάρος στην εγκυμοσύνη;

Οι εννιά αυτοί μήνες που μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να μετράνε αντίστροφα για εσένα, αποτελούν τους μήνες εκείνους που θα πρέπει να τρέφεσαι για δύο, να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες και να προτιμάς θρεπτικές σε αξία τροφές.

Όμως, το «ελεύθερο» της διατροφής θα πρέπει να συνδυαστεί με μια ελεγχόμενη διατήρηση του βάρους, το οποίο αν αυξηθεί υπερβολικά θα επηρεάσει τόσο το έμβρυο όσο και εσένα. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να ελέγχεις τόσο το βάρος σου κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών όσο και την συχνότητα με την οποία αυξάνεται.

diatrofi kai varos stin egkimosini 2

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Ιατρικής έχουν δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα που εξηγούν την διανομή του σωματικού βάρους που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό επηρεάζει την υγεία της μητέρας και του μωρού. Έτσι, το μικρό πλασματάκι αντιπροσωπεύει περίπου το 26% της συνολικής ποσότητας του βάρους που παίρνει η μαμά ενώ το σώμα της προετοιμάζεται για τη στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το μικρό μωρό της. Το βάρος διανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος που προετοιμάζεται για το θηλασμό, την αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και την κύηση. Το στήθος σου μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να σου προσθέσει περίπου δύο κιλά ενώ, μάλλον, θα αποκτήσεις περίπου τρία κιλά από τη διευρυμένη μήτρα, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος πριν από την εγκυμοσύνη.

diatrofi kai varos stin egkimosini 3

Συνήθως, μια έγκυος αρχίζει να παίρνει βάρος στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατακράτηση νερού και παραμένει ελάχιστη κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης με αποτέλεσμα η επικείμενη μανούλα να βλέπει ελάχιστη ή και να μην βλέπει την παραμικρή αλλαγή στη ζυγαριά της τον πρώτο μήνα.

Επιπρόσθετα, αν ανήκει στην κατηγορία των εγκύων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ναυτίες, τότε μπορεί να χάσει κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, όσο βάρος κι αν έχεις πάρει, ό,τι λιγουρίτσες κι αν έχεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος που διανύεις είναι μια από τις ομορφότερες στη ζωή μιας γυναίκας. Απόλαυσέ την.

Διαβάστε επίσης:
Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την εγκυμοσύνη;

Κιλά εγκυμοσύνης: Σε πoιο τρίμηνο παίρνουμε τα περισσότερα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved