Τι είναι η ενδομητρίωση και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα από τα συχνά γυναικολογικά προβλήματα είναι η ενδομητρίωση. Τι ακριβώς είναι όμως και πώς αντιμετωπίζεται; Αυτή είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που έχετε και ήρθε η ώρα για την επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων του mothersblog.gr. Εσείς λοιπόν ρωτάτε και ο γιατρός απαντά. Ο κ. Λάζαρος Γκόγκας, μαιευτήρας, γυναικολόγος χειρούργος, ειδικός σε προβλήματα υπογονιμότητας (IVF) και παθήσεις μαστού μάς κατατοπίζει σχετικά με την ενδομητρίωση...

Τι είναι η ενδομητρίωση και πώς αντιμετωπίζεται

«Η ενδομητρίωση είναι έκτοπος ενδομητρικός ιστός στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Τα χαρακτηριστικά της ενδομητρίωσης είναι η έντονη δυσμηνόρροια δυσπαρευνία υπογονιμότητα και αιματουρία όταν διηθεί την ουροδόχο κύστη» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η αιτιολογία της δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένη. Υπάρχει η θεωρία της αρνητικής παλινδρόμησης του αίματος περιόδου στην κοιλιά αλλά η ανεύρεση ενδομητρικού ιστού στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο θα μπορούσε να καταρρίψει αυτή την θεωρία.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης τίθεται κατά κύριο λόγο κατόπιν λαπαροσκόπησης σπανιότερα υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα όπως ενδομητριωσικές κύστεις της ωοθήκης (ενδομητριώματα) αλλά η υποψία μπαίνει από τη λήψη ενός καλού ιστορικού. Υπάρχουν 4 στάδια ανάλογα με τον αριθμό των ενδομητριωσικών εστιών που ανευρίσκονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα, την ύπαρξη ενδομητριωμάτων ή όχι και την δημιουργία συμφύσεων».

Πώς όμως, μπορεί να θεραπευτεί η ενδομητρίωση; Ο Λάζαρος Γκόγκας απαντά: «Η θεραπεία της ενδομητρίωσης όταν πρόκειται για υπογονιμότητα είναι χειρουργική δηλαδή λαπαροσκοπικά καυτηριασμός των εστιών και αφαίρεση των κύστεων εάν υπάρχουν, αλλά μπορεί να είναι και φαρμακευτική κυρίως όταν πρόκειται για απλή δυσμηνόρροια με την διακοπή της περιόδου με φάρμακα ή συνεχόμενη χορήγηση αντισυλληπτικών για έξι μήνες με ένα χρόνο.

Μπορεί όμως να είναι και χειρουργική και φαρμακευτική ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα και τη βαρύτητα της νόσου.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι είναι η υπογονιμότητα που προκαλεί η ενδομητρίωση και ο αυξημένος αριθμός των περιστατικών που διαγιγνώσκονται τελευταία.

Σε γυναίκες άνω των 35 ετών συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και στη συνέχεια υποβοηθουμένη αναπαραγωγή χωρίς διακοπή της περιόδου. Η εμπειρία μας όμως μας έχει δείξει ότι τα ωάρια από τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν είναι καλής ποιότητας. Για αυτό πολλοί συνάδελφοι και όχι άδικα καταφεύγουν στη σύνθετη αντιμετώπιση με χειρουργική αφαίρεση των εστιών ενδομητρίωσης, διακοπή της περιόδου με φάρμακα και μετά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Βεβαίως αν οι γυναίκες είναι νεότερης ηλικίας κάτω των 35 ετών, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved