Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει η ορθοστασία & οι πολλές ώρες εργασίας την ανάπτυξη του εμβρύου;

Να συνεχίσω να εργάζομαι όσο είμαι έγκυος;

Μενέλαος Λυγνός
Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει η ορθοστασία & οι πολλές ώρες εργασίας την ανάπτυξη του εμβρύου;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια!

Η εργασία πέραν από τα προφανή οικονομικά οφέλη, είναι για πολλές γυναίκες και ένας τρόπος, για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Επομένως, αν δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι ιατρικοί λόγοι, για τους οποίους μια γυναίκα συνιστάται να απέχει της εργασίας της, μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε.

Όμως, πώς οι συνθήκες εργασίας επηρεάζουν την εξέλιξη της κύησης;

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, πώς παράγοντες, όπως η εργασιακή έκθεση σε χημικούς παράγοντες, η άρση βαρών στα πλαίσια της εργασίας, η παρατεταμένη ορθοστασία ή οι πολλές ώρες δουλειάς επηρεάζουν την εξέλιξη της κύησης. Στα πλαίσια μιας ολλανδικής μελέτης του 2012 οι επιστήμονες έθεσαν ως στόχο τους να αξιολογήσουν την επιρροή της ορθοστασίας και των πολλών ωρών εργασίας στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Λίγα λόγια για τη μελέτη αυτή…

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν τους και ανέλυσαν στοιχεία από 4680 εγκυμοσύνες στην Ολλανδία μεταξύ των ετών 2002 και 2006, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από τα πρώτα τους στάδια μέχρι και τον τοκετό.

orthostasia stin egkimosini 1

Τα αποτελέσματα…

Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές δεν εντόπισαν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό ή για γέννηση λιποβαρούς νεογνού εξαιτίας της ορθοστασίας ή της πολύωρης εργασίας.

Όμως, φαίνεται πως η ανάπτυξη του μωρού όντως επηρεάζεται από τους παράγοντες αυτούς. Συγκεκριμένα, έγκυες, των οποίων η εργασία απαιτούσε μακρόχρονη ορθοστασία, γέννησαν μωρά, των οποίων η περίμετρος κεφαλής στον τοκετό ήταν κατά 1 εκατοστό (3% περίπου) μικρότερη από αυτή των νεογνών των άλλων γυναικών. Επιπροσθέτως, η εργασία για πολλές ώρες φαίνεται από τα στοιχεία της μελέτης αυτής, πως επηρεάζει το βάρος του νεογνού.

Τα νεογνά γυναικών, που κατά την κύηση εργάζονταν μεταξύ 25 και 39 ωρών εβδομαδιαίως ή για περισσότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως, συγκρινόμενα με τα νεογνά γυναικών, που κατά την κύηση εργάζονταν λιγότερες από 25 ώρες εβδομαδιαίως, εμφάνιζαν εκτός της μικρότερης κατά 1 εκατοστό περιμέτρου κεφαλής και χαμηλότερο βάρος κατά 148 με 198 γραμμάρια.

Οι διαφορές στην περίμετρο κεφαλής και στο βάρος του μωρού γίνονταν εμφανείς από το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Εντούτοις, κατά τους συγγραφείς της μελέτης, είναι πιθανό οι διαφορές αυτάς να υφίσταντο ήδη από τα πρωιμότερα στάδια της κύησης, οπότε όμως και θα ήταν μάλλον μικρές και ουσιαστικά δυσδιάκριτες.

orthostasia egkyos

Δηλαδή να σταματήσω να δουλεύω στην εγκυμοσύνη;

Στην πραγματικότητα η μελέτη αυτή περισσότερο θέτει νέα ερωτήματα και λιγότερο δίνει «τελεσίδικες» απαντήσεις. Καταρχήν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να συνδέουν τη μικρότερη περίμετρο κεφαλής του νεογνού με μετέπειτα ελλείματα στην πνευματική και νευροκινητική του ανάπτυξη.

Επίσης υφίστανται διάφοροι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, που επηρεάζουν σαφώς περισσότερο την ανάπτυξη του εμβρύου. Εξάλλου, οι ίδιοι οι συντάκτες της ολλανδικής αυτής μελέτης σε συνεντεύξεις τους τονίζουν, πως η συνέχιση της εργασίας κατά την κύηση συνδέεται με καλύτερη έκβασή της. Έτσι γυναίκες, που κατά τη κύηση εργάζονται, αν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στην εγκυμοσύνη επιπλοκές, να αντιμετωπίσουν το τραυματικό ενδεχόμενο του ενδομήτριου θανάτου του μωρού ή να αποκτήσουν μωρά με συγγενείς ανωμαλίες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, που δεν εργάζονται.

Επομένως, τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να εκληφθούν ως «θέσφατα». Απλά καλό θα ήταν – όπως και γενικότερα στη ζωή – κατά την εγκυμοσύνη να τηρείται το μέτρο και σε ό,τι αφορά την εργασία…

Βέβαια, αν παρ’ ελπίδα κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο διαπιστωθεί σημαντικό έλλειμα στην ανάπτυξη του μωρού, η παρατεταμένη ορθοστασία και οι πολλές ώρες εργασίας, θα πρέπει να είναι από τα πρώρα πράγματα, που θα συσταθεί να «κοπούν».

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
«Κάνει να σηκώνω βάρος στην εγκυμοσύνη;»: Πίνακας με επιτρεπόμενα όρια άρσης βάρους

Μία εγκυμοσύνη ….αρχίζει. Πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι;

Εγκυμοσύνη και κούραση: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ξεκουράζεται η εγκυμονούσα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved