Γιατί αυξάνονται οι επιπλοκές μετά τον τοκετό και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Τι είναι η Σοβαρή Μητρική Νοσηρότητα και γιατί στις ΗΠΑ, αυξάνεται κάθε χρόνο;

Γιατί αυξάνονται οι επιπλοκές μετά τον τοκετό και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Από τα τέσσερα (4) εκατομμύρια γυναίκες, που γεννούν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, η συντριπτική πλειοψηφία, επιστρέφει στο σπίτι με το μωρό, χαίροντας και οι δύο άκρας υγείας. Και σίγουρα αυτά είναι τα καλά νέα. Γιατί, δυστυχώς υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος εδώ. Κάθε χρόνο, όλο και αυξάνεται ο αριθμός – περίπου στις 50 χιλιάδες, ετησίως, σύμφωνα με το CDC – όπου γυναίκες υποφέρουν από τραυματικές, εξουθενωτικές, ακόμη και απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή, επιπλοκές, μετά τον τοκετό.

Υπάρχει ένας όρος για τις επιπλοκές, που υποφέρουν οι μητέρες, μετά τον τοκετό: Σοβαρή Μητρική Νοσηρότητα. Και είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη, που δυστυχώς οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν κατά τη γέννα και χάνουν τη ζωή τους. Η Σοβαρή Μητρική Νοσηρότητα, αναφέρεται σε οποιαδήποτε περιπλοκή της μητέρας, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε του τοκετού, είτε και μετά τη γέννα και μπορεί να έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με αυτό το θέμα στο NPR, αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα, όπως αιμορραγία, μαιευτικό σοκ, νεφρική ανεπάρκεια, λοιμώξεις κ.α.

toketos1

Σύμφωνα με το CDC, οι σοβαρές αυτές επιπλοκές αυξήθηκαν κατά 200% μεταξύ του διαστήματος, 1993 - 2014. «Αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικά υψηλοί , αλλά πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να προληφθούν», τονίζει η dr. Elliott Main, διευθύντρια του California Maternal Quality Care Collaborative.

Γιατί, λοιπόν συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να προληφθεί;

Σύμφωνα με το NPR, ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν ερευνούν σοβαρά το ζήτημα. Κι έτσι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τα προβλήματα και να βρουν βιώσιμες λύσεις.

«Μια άλλη πτυχή αυτού του φαινομένου, είναι το γεγονός ότι οι γιατροί εστιάζουν όλη τους την προσοχή στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μετά τη γέννηση του μωρού, οι μητέρες μοιάζουν να είναι βασικά μόνες τους. Αλλά και οι ίδιες, όμως, μετά τη γέννα, αμελούν να επισκεφτούν τον γυναικολόγο, και μπορεί να μη φανούν καν, για το επόμενο διάστημα, που μπορεί να φτάσει, ακόμη και τους 3 και περισσότερους μήνες. Κι, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο διάστημα αυτό, μπορεί να εμφανισθούν διάφορα προβλήματα ή και επιπλοκές, που αν δεν ελεγχθούν, μπορεί να εξελιχθούν, ακόμη και σε απειλητικά για την ίδια τη ζωή της νέας μαμάς», τονίζει στο σχετικό δημοσίευα το NPR.

Διαβάστε επίσης

Πέντε συχνές ερωτήσεις για τον τοκετό (video)

Εσείς γνωρίζετε πόσα μικρόβια κρύβει ο πλακούντας σας;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved