Εγκυμοσύνη και δόντια: Είστε έγκυος; Φροντίστε τα ούλα σας

Γιατί είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες της στοματικής υγιεινής;

Εγκυμοσύνη και δόντια: Είστε έγκυος; Φροντίστε τα ούλα σας

Πληθαίνουν συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα, που αντιμετωπίζουν την ορθή στοματική υγιεινή ως αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης πολλών παθήσεων.
Η υγεία του στόματος έχει φθάσει να θεωρείται ο καθρέπτης της υγείας του σώματος, όπως τα μάτια θεωρούνται ο καθρέπτης της ψυχής. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε την περιποίηση των δοντιών και των ούλων κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και εκτός αυτής.

Με ποιες παθολογίες συνδέεται η ελλιπής στοματική υγιεινή;

Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δεν είναι όμως ακόμα καταληκτικά, πως η κακή στοματική υγιεινή ενδέχεται να συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά.
Συγκεκριμένα, έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως η πλημμελής στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, τα οποία στη συνέχεια «διαχέονται» μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή έτσι πλήττεται και η καρδιά, που μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή. Η φλεγμονή με τη σειρά της συνδέεται – σύμφωνα πάντα με την υπόθεση αυτή – με διάφορες καρδιοπάθειες.

egkimosini kai dontia 2

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την εγκυμοσύνη, η πλημμελής στοματική υγιεινή συνδέεται με παθολογίες;

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, η πλημμελής στοματική υγιεινή κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να συνδέεται με πρόωρο τοκετό και με τη γέννηση λιποβαρούς νεογνού.
Ειδικά μάλιστα όσον αφορά τις γυναίκες, που στην εγκυμοσύνη εμφάνισαν το λεγόμενο διαβήτη κύησης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, πως επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μετά από αποτρύγωση (έτσι ονομάζεται ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω μια τόσο "ιατρική" λέξη).

Πώς αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα δόντια και τα ούλα;

Οι ορμόνες της κύησης δεν κάνουν μόνον εσάς πιο ευαίσθητες, αλλά και τα ούλα σας. Έτσι τα ούλα εμφανίζονται οιδηματώδη και τείνουν να αιμορραγούν ευκολότερα. Για το λόγο αυτό κατά την εγκυμοσύνη συνιστάται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των δοντιών και των ούλων.

Μερικές φορές εξάλλου, πάνω στα ούλα και ανάμεσα στα δόντια, εμφανίζονται κατά την κύηση μικρά ογκίδια, οι επονομαζόμενες επουλίδες. Τα ογκίδια αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ελαφρώς κοκκιώδη επιφάνεια, μοιάζουν δηλαδή με μικρά κόκκινα μούρα. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Οι επουλίδες στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνες τους μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση, όμως που σας ενοχλούν, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους από τον οδοντίατρό σας με τοπική αναισθησία.

egkimosini kai dontia 3

Πώς ενδείκνυται να περιποιούμαι τα δόντια μου στην εγκυμοσύνη;

Η περιποίηση των δοντιών και των ούλων κατά την εγκυμοσύνη δεν διαφέρει ουσιαστικά από την περιποίησή τους εκτός κύησης.
Με το καθημερινό βούρτσισμα (δις ημερησίως) και με τη χρήση οδοντικού νήματος (μία φορά τη μέρα) αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής πλάκας και προστατεύονται έτσι τα δόντια και τα ούλα σας από ουλίτιδα και τερηδόνα.

Φυσικά αναπόσπαστο μέρος της σωστής στοματικής υγιεινής στην κύηση είναι και η σωστή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (καλύτερα δημητριακά ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας (μοσχαρίσιο) και πουλερικά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά γεύματα, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, διότι ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων βλαπτικών για τα δόντια και τα ούλα.

Μπορώ να επισκεφθώ τον οδοντίατρο, όσο είμαι έγκυος;

Η κύηση δεν αποτελεί λόγο αναβολής της επίσκεψης στον οδοντίατρο για ένα καθαρισμό των δοντιών και των ούλων. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και για κάποια επέμβαση. Η κύηση δεν αποτελεί καταρχήν αντένδειξη για τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Παρ’ όλα αυτά η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε, πως στην εγκυμοσύνη επεμβαίνουμε στα ούλα και στα δόντια μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και να προλάβουμε κάποια μόλυνση και, αν είναι δυνατό, κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

egkymosini kai dontia

Αντί επιλόγου....

Τέλος, Βρετανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν πως όσο πιο προσεγμένη οδοντοστοιχία διαθέτει κανείς, τόσο πιο ελκυστικός και επιτυχημένος θεωρείται από τους συνεργάτες του. Οι προετοιμασίες για το μωράκι που έρχεται και οι ανησυχίες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, δεν είναι λόγος για να φαίνεστε λιγότερο ελκυστικές και επιτυχημένες.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;
Εγκυμοσύνη και δόντια: Πώς θα έχετε υγιή δόντια χωρίς ουλίτιδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved