Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Τι είναι οι ραγάδες;

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Πρόκειται για γραμμοειδείς ουλές, οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που η παρουσία τους γίνεται αισθητή ακόμα και πιο νωρίς κατά την εγκυμοσύνη. Κατά κύριο λόγο οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά. Εντούτοις, δεν αποκλείεται να τις δούμε και στους γλουτούς, στους μηρούς, αλλά και στους μαστούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πριν εμφανιστούν αυτές καθαυτές οι ραγάδες, το δέρμα σας λαμβάνει μια ελαφρώς ερυθρωπή απόχρωση. Η όψη αυτή συνδυάζεται πολλές φορές με ξηρότητα του δέρματος και τοπικό αίσθημα κνησμού. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται και οι ραγάδες, οι οποίες έχουν ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση.

Πόσο συχνά οι γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν στατιστικές, που ανεβάζουν το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες στην εγκυμοσύνη θα παρουσιάσουν λιγότερο ή περισσότερο εμφανείς ραγάδες ακόμα και στο 80%.

ragades egkimosinis 1

Γιατί εμφανίζονται οι ραγάδες;

Καταρχήν ραγάδες δεν εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ δεν αποτελούν αποκλειστικό «προνόμιο» των γυναικών, καθότι και άνδρες έχουν ραγάδες. Φαίνεται, πως ο μηχανισμός εμφάνισης των ραγάδων έχει ως αφετηρία την άσκηση τάσης στο δέρμα. Επομένως, όσο περισσότερο το δέρμα «τεντώνει», τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν ραγάδες. Έτσι κατά τη διάρκεια της κύησης τα μέρη του σώματος, που «ταλαιπωρούνται» περισσότερο είναι φυσικά η κοιλιά, αλλά και οι γλουτοί, οι μηροί και οι μαστοί.

Ραγάδες, όμως εμφανίζονται και εκτός κύησης, όταν έχουμε σημαντικές αυξομειώσεις του βάρους και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οπότε το κορίτσι ή το αγόρι ψηλώνουν απότομα. Γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς, πως οι ραγάδες σχηματίζονται, όταν το δέρμα δεν είναι αρκετά ελαστικό, ώστε να ακολουθήσει την αύξηση του μεγέθους του αντίστοιχου μέρους του σώματος, το οποίο καλύπτει. Εν τη αύτη περιπτώσει, στο ελαστικό υπόστρωμα του δέρματος εμφανίζονται ενός είδους γραμμοειδείς τραύματα, ομοιάζονται με ρωγμές. Τα τραύματα αυτά μετατρέπονται σε ουλές, οι οποίες αντιστοιχούν στις ραγάδες. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εγκυμοσύνη, έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως οι ορμόνες τις κύησης ενδέχεται να καθιστούν το δέρμα της γυναίκας, πιο ευαίσθητο στη δημιουργία ραγάδων. Η θεωρία αυτή όμως δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στην κύηση ραγάδες;

Φαίνεται, πως η εμφάνιση ραγάδων έχει κάποιου είδους κληρονομικό υπόβαθρο. Έτσι, αν η μητέρα ή η αδελφή σας εμφάνισαν ραγάδες κατά την κύηση ή σε κάποιο άλλο στάδιο της ζωής τους, είναι πιο πιθανό κι εσείς να εμφανίσετε ραγάδες στην κύηση.

Επίσης, είναι προφανές, πως αν και εσείς εμφανίσατε ραγάδες στην εφηβεία ή μετά από πρόσληψη βάρους, τότε είναι πιθανότερο ραγάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας και κατά την εγκυμοσύνη. Βέβαια, οι πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων στην εγκυμοσύνη αυξάνονται, όσο αυξάνεται και το προσλαμβανόμενο βάρος. Συνεπώς, όσο περισσότερο βάρος πάρετε κατά την κύηση, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε ραγάδες, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος σας, τόσο πιο αισθητή θα γίνει η παρουσία των ραγάδων.

ragades egkimosinis 2

Υπάρχει πρόληψη;

Στην πραγματικότητα οι δυνατότητες, που έχουμε να «προλάβουμε» την εμφάνιση ραγάδων στην εγκυμοσύνη είναι μάλλον περιορισμένες. Εντούτοις, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε σημαντικά το φαινόμενο αυτό.

Καταρχήν φαίνεται, πως η επαρκής ενυδάτωση του δέρματος, το καθιστά ελαστικότερο. Κατά τον τρόπο αυτό το δέρμα, μπορεί να «ακολουθήσει» την αύξηση μεγέθους της κοιλιάς σας, αλλά και των μαστών, των γλουτών και των μηρών σας. Η ενυδάτωση συστήνεται να γίνεται με ειδικές κρέμες, η χρήση των οποίων είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη. Καλό θα ήταν η ενυδάτωση να ξεκινήσει νωρίς στην κύηση, πριν το δέρμα αρχίσει να τίθεται υπό τάση και αυτή να γίνει συστηματικότερη, όσο η κύηση προχωρά.

Φυσικά, προκειμένου να περιοριστούν οι ραγάδες – ή και να μην εμφανιστούν καθόλου – είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη βάρους, η οποία θα πρέπει να περιοριστεί εντός των επιτρεπτών ορίων.

Υπάρχει θεραπεία για τις ραγάδες, που έχουν ήδη εμφανιστεί;

Συνήθως μετά τον τοκετό οι ραγάδες αποχρωματίζονται και γίνονται πολύ λιγότερο ορατές. Η πλήρης όμως εξαφάνιση των ραγάδων δεν φαίνεται να είναι εφικτή.
Εντούτοις, υπάρχουν θεραπείες, που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την όψη του δέρματος.

Στα πλαίσια τέτοιων θεραπειών χορηγούνται ειδικές κρέμες, αλλά και από του στόματος λαμβανόμενα σκευάσματα, τα οποία όμως περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. Η χορήγηση της βιταμίνης Α αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης. Για το λόγο αυτό τέτοιου είδους θεραπείες ξεκινάνε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά τον τοκετό.

Επίσης, σημαντική επιτυχία στην βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος φαίνεται να έχουν και θεραπείες με χρήση laser.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: care@eleftheia.gr 

43.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
CROCS ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ 14613 4BH CERULE PACIFIC
28.20 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Φόρμα Εξόδου Tender Comforts με κέντημα και διακοσμητικές τσέπες (1-12 μηνών) 00480972 ΕΚΡΟΥ
12.45 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΟ
10.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΒΡΕΦΙΚΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΡΟΖ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες αγαπούν πιο πολύ τα εγγόνια από τα παιδιά τους; (pics)

Γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες αγαπούν πιο πολύ τα εγγόνια από τα παιδιά τους; (pics)

Η αδυναμία που έχει ο παππούς και η γιαγιά στα εγγόνια τους…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
9 πράγματα που κάνει η έγκυος και μπορούν να βλάψουν το έμβρυο (pics)

9 πράγματα που κάνει η έγκυος και μπορούν να βλάψουν το έμβρυο (pics)

Την περίοδο της εγκυμοσύνης η ψυχολογική και η σωματική κατάσταση της μέλλουσας…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαντώ Γαστεράτου: Θα πάθετε πλάκα με τη νέα φωτογραφία του γιου της (pics)

Μαντώ Γαστεράτου: Θα πάθετε πλάκα με τη νέα φωτογραφία του γιου της (pics)

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ο Μάνος της Εύας, ο Μάνος…  παράσημο!

Ο Μάνος της Εύας, ο Μάνος… παράσημο!

Λένε ότι μεγαλώνοντας τα κορίτσια, οι κόρες, έχουν σαν πρότυπο άντρα τον…
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου άλλαξε εικόνα στο προφίλ της στο Instagram - Δείτε τη νέα της φωτογραφία (pics)