Πώς κατανέμεται το βάρος στην εγκυμοσύνη;

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες.

Πώς κατανέμεται το βάρος στην εγκυμοσύνη;

Το ιδανικό θα ήταν να αρχίσετε την εγκυμοσύνη με ένα φυσιολογικό βάρος και να πάρετε λίγα κιλά ώστε να διατηρήσετε την υγεία του σώματός σας την περίοδο αυτή.

Το ακριβές βάρος που θα αποκτήσετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Επίσης, ο ρυθμός που θα παίρνετε βάρος ποικίλλει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αυξηθεί το βάρος του σώματός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, αν παίρνετε πολύ μικρό βάρος στην αρχή της εγκυμοσύνης, έχει μικρότερη επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου, απ’ ότι μια μικρή αύξηση βάρους κατά το 2ο ή 3ο τρίμηνο.

Μερικές γυναίκες αποκτούν μεγάλο βάρος στην αρχή και λιγότερα αργότερα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινό.

varos

Πάντως να θυμάστε πως τέτοιες αυξήσεις στο βάρος δεν αποτελούν κανόνα: οι γυναίκες που παίρνουν λιγότερο ή περισσότερο από τον μέσο όρο μπορούν να γεννήσουν υγιή μωρά. Αν όμως έχετε μικρότερο ή μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό, ίσως πρέπει να συμβουλευτείτε διατροφολόγο ή διαιτολόγο για να λάβετε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.

Κατανομή βάρους στην εγκυμοσύνη

  • Εμβρυο 39%
  • Αίμα 22%
  • Αμνιακό υγρό 11%
  • Μήτρα 11%
  • Πλακούντας 9%
  • Μαστοί 8%

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά για το βάρος που παίρνετε. Στη Βρετανία για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν πάψει να μετρούν το βάρος των εγκύων στις εξετάσεις ρουτίνας. Κατά τη γνώμη τους είναι πιο σημαντικό να ελέγχουν την ανάπτυξη του εμβρύου με τη μέτρηση του ύψους του πυθμένα της μήτρας. Αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, προχωρούν σε τακτικούς υπερηχογραφικούς ελέγχους.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved