Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να προσέξετε

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα της μέλλουσας μανούλας «βομβαρδίζεται» από ορμόνες. 

Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να προσέξετε

Και πέρα από τις αλλαγές που επιφέρουν στο σώμα και το συναισθηματικό της κόσμο, οι ορμόνες μπορεί να δημιουργήσουν και οδοντιατρικά προβλήματα, με πιο σύνηθες την ουλίτιδα. Πολλές γυναίκες υποβαθμίζουν τη σημαντικότητα των προβλημάτων που δημιουργούνται, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να συμβουλεύονται τον οδοντίατρο.

Πρόληψη πριν την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εκείνες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει πριν ξεκινήσουν τις προσπάθειες, να έχουν φροντίσει για τη στοματική τους υγιεινή και να έχουν κάνει, αν χρειάζεται τις απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες. Να μην αμελήσουν δηλαδή να φτιάξουν κάποιο προβληματικό δόντι, διότι στην εγκυμοσύνη θα ενταθεί το πρόβλημα και η θεραπεία του θα είναι πιο δύσκολη. Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα, ένας καθαρισμός πριν την εγκυμοσύνη, μειώνει τις πιθανότητες να σας παρουσιαστεί τερηδόνα.

Προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όπως αναφέραμε, η «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης», όπως ονομάζεται, είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργείται. Τα ούλα είναι πιο ευαίσθητα, πονάνε, μπορεί να παρατηρηθεί και πρήξιμο ή ματώνουν κατά το βούρτσισμα. Τα σημάδια αυτά υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Άλλο ένα πρόβλημα, που ενδεχομένως, δημιουργηθεί, είναι μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πρόκειται για τη λεγόμενη «επουλίδα της κύησης». Είναι αυτά τα μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων ανάμεσα στα δόντια, είναι ανώδυνα και ακίνδυνα, αλλά σίγουρα ενοχλητικά. Και αυτά υποχωρούν μετά το τέλος της κύησης.

Ωστόσο, οι οδοντίατροι, χωρίς να θέλουν να τρομάξουν τις μέλλουσες μανούλες, τονίζουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της στοματικής υγιεινής, αλλά και να μην αμελούν την επίσκεψη τους, αν παρουσιαστεί κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

dentalpregnancy

Φροντίστε τα σωστά

Η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι κάτι που πρέπει να γίνεται πάντα. Στην εγκυμοσύνη, όμως, πρέπει να είστε συνεπείς και να τα φροντίζετε καθημερινά και σωστά. Το πρώτο που κάνετε όταν μείνετε έγκυος, είναι να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει σωστά και θα σας εξηγήσει αναλυτικά – και βάσει του ιστορικού σας – τι πρέπει να κάνετε.

Ενδεικτικά ωστόσο, στην εγκυμοσύνη:

  • Φροντίζετε να πλένετε κάθε μέρα και μετά από γεύματα, τα δόντια
  • Χρησιμοποιείτε πάντα οδοντικό νήμα, διότι υπολείμματα τροφών μένουν ανάμεσα στα δόντια και δεν είναι εύκολο να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα
  • Χρησιμοποιείστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα που δεν θα «πληγώσει» τα ούτως ή άλλως ευαίσθητα ούλα
  • Πολλές μανούλες έχουν ναυτίες. Έτσι, μετά τον έμετο, ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με χλιαρό νερό ή με στοματικό διάλυμα (αν σας το συστήνει ο οδοντίατρος σας) ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας.
  • Κι εννοείται ότι προσέχετε η διατροφή σας, να είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερα γλυκίσματα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved