Τρίτο στάδιο τοκετού: Ο τοκετός δεν τελειώνει με τη γέννηση του μωρού

Ο τοκετός δεν έχει τελειώσει με τη γέννηση του μωρού σας και το κόψιμο του λώρου. Καθώς η μήτρα αρχίζει να συρρικνώνεται πάλι στο κανονικό της μέγεθος, θα αποβληθεί ο πλακούντας που έτρεφε το μωρό στην εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα σε μεγάλο βαθμό ανώδυνο στάδιο του τοκετού.

Τρίτο στάδιο τοκετού: Ο τοκετός δεν τελειώνει με τη γέννηση του μωρού

Το τρίτο στάδιο αρχίζει όταν γεννιέται το μωρό και τελειώνει όταν αποβάλλεται ο πλακούντας και οι υμένες. Η αποβολή του πλακούντα μπορεί να επιταχυνθεί με φάρμακα ή να γίνει με φυσικό τρόπο.

Μερικές γυναίκες προτιμούν να μην έχουν καμιά φαρμακευτική επιβάρυνση στο τρίτο στάδιο του τοκετού και επιλέγουν να περιμένουν να αποβληθεί ο πλακούντας χωρίς βοήθεια ή φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα φυσικό τρίτο στάδιο διαρκεί γύρω στα 20 με 60 λεπτά.

8bdd504d668b82e98e18dc596af67d9a

Ενώ η μήτρα αρχίζει να συρρικνώνεται, ο πλακούντας αρχίζει να αποκολλάται από το τοίχωμα και ωθείται προς τον τράχηλο και έξω με ήπιες συσπάσεις. Μπορεί να νιώθετε ελαφρά ενόχληση, αλλά οι περισσότερες γυναίκες είναι τόσο απορροφημένες στο μωρό τους , που δεν την καταλαβαίνουν καν. Ενας πρώτος θηλασμός και το κράτημα του μωρού πάνω στο δέρμα σας μπορεί να διευκολύνει ένα φυσικό τρίτο στάδιο, γιατί προκαλεί απελευθέρωση ωκυτοκίνης, η οποία ενεργοποιεί συσπάσεις.

Αν η διαδικασία είναι αργή, μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε μια στάση που διευκολύνει, όπως βαθύ κάθισμα ή γονάτισμα. Μπορεί να βοηθήσει και αν ουρήσετε, γιατί η γεμάτη κύστη ίσως εμποδίζει την αποβολή του πλακούντα.

c1ddecdce6b5c6802d8015d7f9a29cc7

Με φυσικό τρίτο στάδιο μπορεί να χάσετε περισσότερο αίμα. Αν η μαία ανησυχεί, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να συστήσει να πάρετε φάρμακο για να επιταχυνθεί η αποβολή του πλακούντα. Ενδέχεται να σας το συστήσει αυτό στην πορεία, αν το τρίτο στάδιο υπερβαίνει τα 60 λεπτά, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας και κατακράτησης του πλακούντα.

Με πληροφορίες από το βιβλίο " Η εγκυμοσύνη μου" εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved