Παρατεινόμενη κύηση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού βασίζεται σε μια μέση περίοδο κύησης 280 ημερών ή 40 εβδομάδων.

Παρατεινόμενη κύηση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Όμως, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και πολλές γυναίκες παίρνουν μία ή δύο εβδομάδες παραπάνω, ενώ άλλες γεννούν πλήρως διαμορφωμένα μωρά στις 37 εβδομάδες. Αν η εγκυμοσύνη σας προχωρά κανονικά και το μωρό σας είναι καλά, ο γιατρός θα περιμένει λίγο αφήνοντας τη φύση να ακολουθήσει το δρόμο της. Ρωτήστε τον πότε συνιστά πρόκληση τοκετού.

Μετά το όριο των 40 εβδομάδων, θα παρακολουθείστε και εσείς και το μωρό σας στενά, συνήθως με εβδομαδιαία ραντεβού. Θα ελέγχεται η καρδιά του μωρού και μπορεί να κάνετε υπερηχογράφημα για να εκτιμηθεί το μέγεθός του.

Αν κρίνει ότι χρειάζεται, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να προκαλέσει τοκετό. Αυτό μπορεί να γίνει με επέμβαση ή με φάρμακα. Πρώτα στις 41 εβδομάδες περίπου, θα προχωρήσει σε ρήξη αμνιακών υμένων με σκοπό να προκαλέσει τοκετό. Αν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, θα ορίσει ημερομηνία για πρόκληση, γιατί μετά τις 42 εβδομάδες αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος θνησιγένειας, οπότε στόχος είναι η ασφαλής γέννηση του μωρού.

Προσπαθήστε να μην αγχωθείτε, γιατί το στρες δεν θα φέρει τον τοκετό. Αν δεν αρχίσει ο τοκετός σας φυσιολογικά, επωφεληθείτε για να ξεκουραστείτε πριν αρχίσετε τη ζωή σας με ένα νεογέννητο. Κλείστε επίσης το τηλέφωνό σας (εφόσον το επιθυμείτε) και ζητήστε από φίλους και συγγενείς να μην σας τηλεφωνούν για να μάθουν τι γίνεται.

Λιγότερα από 6% των μωρών γεννιούνται υπερώριμα και δεν είναι γνωστό γιατί μερικές κυήσεις διαρκούν πιο πολύ. Είναι πιθανότερο να διαρκέσει η εγκυμοσύνη σας περισσότερο αν έχει συμβεί το ίδιο και στο παρελθόν ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό.

Πιστεύεται επίσης, ότι υπερώριμα μωρά γεννιούνται από γυναίκες που τρέφονται καλά και ότι οι κυήσεις διαρκούν περισσότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Η παρατεταμένη εγκυμοσύνη ίσως προκαλέσει ανησυχία γιατί μπορεί να μειωθεί το αμνιακό υγρό, να σταματήσει να παίρνει παιδικό βάρος το μωρό ή να μην του παρέχεται αρκετό οξυγόνο για να ανταπεξέλθει στον τοκετό, λόγω γήρανσης του πλακούντα.

Πληροφορίες από το βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved