Μπορεί το έμβρυο να ξεχωρίζει πρόσωπα;

Από τα πρώτα πράγματα που αρχίζει να αντιλαμβάνεται το έμβρυο καθώς μεγαλώνει στη μήτρα είναι η γεύση, οι ήχοι, και η φωνή. Όμως, μπορεί να ξεχωρίζει και πρόσωπα.

Μπορεί το έμβρυο να ξεχωρίζει πρόσωπα;

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που διεξήχθη σε 39 εγκύους οι οποίες βρίσκονταν στην 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις αντιδράσεις των εμβρύων κάθε φορά που άναβαν μέσα στη μήτρα φωτάκια ορισμένα από τα οποία δημιουργούσαν σχήμα ανθρώπινου προσώπου ( μάτια, στόμα). Τα έμβρυα στρέφονταν πάντοτε προς το σχήμα αυτό αλλά έμεναν αδιάφορα όταν τα φώτα δημιουργούσαν τυχαία σχήματα.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology υποδηλώνουν ότι τα βρέφη ενστικτωδώς μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθώς και ότι οι αισθήσεις τους είναι πολύ καλά ανεπτυγμένες στη μήτρα.

«Τα έμβρυα αναζητούν πληροφορίες όταν βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως και αυτό που είδαμε στην μελέτη μας είναι ότι έστρεφαν τα κεφαλάκια τους αναζητώντας το ερέθισμα που προσομοίαζε με πρόσωπο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίνσεντ Ριντ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Λάνκαστερ.

Τα φωτάκια προβάλλονταν μέσω της μήτρας και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις των εμβρύων με εξελιγμένα υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων (4D ultrasound technology). Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ειδική διαδικασία, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στους μέλλοντες γονείς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιχειρήσουν μόνοι τους να δουν τις αντιδράσεις του μωρού, χρησιμοποιώντας φακούς ή άλλου είδους λαμπτήρες πάνω από την κοιλιά της εγκύου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved