Εγκυμοσύνη τεσσάρων μηνών: Οι αλλαγές στο σώμα σας

Οι περισσότερες μαμάδες συμφωνούν ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι η ωραιότερη περίοδος της εγκυμοσύνης, περίοδος υψηλών συγκινήσεων αλλά και πλούσιων συναισθημάτων.

Εγκυμοσύνη τεσσάρων μηνών: Οι αλλαγές στο σώμα σας

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο άνετο κι από τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης .

Ο πλακούντας δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς και δίνει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται το μωράκι σας.

Το μωρό μεγαλώνει. Τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χεράκια του έχουν αναπτυχθεί. Για πρώτη φορά μπορεί να ακούσει θορύβους, αλλα τα ματάκια του παραμένουν κλειστά. Στον 4ο μήνα το έμβρυο έχει πλέον τα γνώριμα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου σε μικρογραφία. Το βάρος του είναι περίπου 300-400 γραμμάρια. Τα γεννητικά του όργανα έχουν διαμορφωθεί και προς το τέλος του 4ου μήνα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ορατά με το υπερηχογράφημα.

Εσείς αισθάνεστε πλέον κοπωση, μειώνονται οι ναυτίες και πιθανόν ξεκινούν καούρες, δυσπεψία, τυμπανισμός και φουσκώματα. Επίσης ειναι το τρίμηνο που μπορει να εμφανίσετε κιρσούς μπορεί να έχετε αϋπνίες ή ακόμα και να ροχαλίζετε. Λόγω των οιστρογόνων παράγονται περισσότερα μελανοκύτταρα και σκουραίνει το δέρμα σας. Μπορεί να εμφανιστεί η σκούρα γραμμή στην κοιλιά σας (η λεγόμενη linea nigra). Η περιοχή γύρω από τις θηλές, η «θηλαία άλως» σκουραίνει ακόμα περισσότερο. Από τη 16η εβδομάδα οι θηλές ίσως αρχίσουν να εκκρίνουν το πρωτόγαλα (πύαρ), ένα αραιό κιτρινωπό υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα –αν και πολλές γυναίκες εκκρίνουν το πρωτόγαλα αργότερα, μετά τον τοκετό.

Στον 4ο μήνα γίνονται οι καθιερωμένες εξετάσεις, δηλαδή ο αιματοκρίτης για τον έλεγχο της αναιμίας και η γενική εξέταση ούρων για την ανίχνευση κάποιας διαταραχής των νεφρών ή ουρολοίμωξης.

Συναισθηματικά, υπάρχουν πολλές μεταβολές. Γινεστε ευσυγκίνητη, φοβάστε και ανησυχείτε για ολα, αρχίζετε να ξεχνατε εύκολα, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και το μυαλό σας ταξιδεύει...
Να σας πουμε κάτι; Aπολαύστε το!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved