Έξι πράγματα που δεν λέμε σε μια γυναίκα που απέβαλε

Αν ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για τις αποβολές, σε διεθνές επίπεδο, προκύπτει ότι περίπου 10%-15% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή πριν από την 13η εβδομάδα.

 

Έξι πράγματα που δεν λέμε σε μια γυναίκα που απέβαλε

Το θέμα της αποβολής, παρ'ότι δεν είναι ασυνήθιστο, παραμένει για αρκετούς, θέμα ταμπού. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μιλάνε για την αποβολή προκειμένου να μην φέρουν σε αμηχανία τη γυναίκα που απέβαλλε, και άλλες, γιατί απλά δεν θέλουν να μιλάνε για ένα τόσο προσωπικό τους ζήτημα.

Προκειμένου ν' αποφύγετε ατυχή σχόλια που θα φέρουν εσάς ή τη γυναίκα που είχε μια ατυχή εγκυμοσύνη σε δύσκολη θέση, δείτε, τι δεν πρέπει να της πείτε:

1. «Δεν είχε προλάβει να σχηματιστεί το έμβρυο»

Για πολλές γυναίκες, το δέσιμο με το έμβρυο, ξεκινάει από τη στιγμή που μαθαίνουν ότι εγκυμονούν. Ακόμα και αν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη σύλληψη μέχρι την αποβολή ήταν μικρό, υπάρχουν γυναίκες που έκαναν όνειρα για τη νέα τους ζωή. Επομένως δεν αποτελεί παρηγοριά το αν το έμβρυο δεν πρόλαβε να σχηματιστεί.

2.«Τουλάχιστον δεν ήσουν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη»

Δυστυχώς αυτή η φράση παρότι λέγεται με καλή πρόθεση και αποσκοπεί στο να αισθανθεί η γυναίκα καλύτερα, δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Γιατί ο πόνος, συναισθηματικός αλλά και σωματικός, είναι πραγματικός ακόμα και στο πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης.

3. «Δεν ήταν γραφτό να γίνει»

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, η γυναίκα μέσα στη θλίψη της μπορεί να πιστέψει ότι δεν είναι ικανή να γίνει μαμά.

4. «Τουλάχιστον μπορείς να μείνεις έγκυος»

Υπάρχουν πολλές γυναίκες στον κόσμο που αγωνίζονται να μείνουν έγκυες, όμως πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγκρίνουμε τις προσπάθειες της μιας γυναίκας με μιας άλλης.

5. «Αυτό συμβαίνει και σε όλες, όχι μόνο σε σένα»

Για πολλές γυναίκες που αναζητούν υποστήριξη, αυτή η φράση είναι αποκαρδιωτική. Μια αποβολή σίγουρα μπορεί να συμβεί σε όλες μας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για στήριξη και συμπόνια για την απώλεια..

6.«Θα είσαι μια χαρά σε λίγες ημέρες»

Για μερικές γυναίκες, το πένθος μετά από μια αποβολή διαρκεί λίγες μέρες. Ωστόσο, για άλλες, η θλίψη μπορεί να διαρκέσει λίγο παραπάνω και μπορεί να περιπλέκεται από πολλούς άλλους παράγοντες.

Όταν κάποιος πονάει λόγω μιας απώλειας, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι λέγοντάς του ότι θα το "ξεπεράσει" και ότι "ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα" , δεν βοηθάει πολύ. Ανεξάρτητα λοιπόν από τον αριθμό των παιδιών που μαι γυναίκα έχει ήδη γεννήσει, είναι απόλυτα φυσιολογικό να θρηνήσει μετά την αποβολή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved