Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Ούτε ένα ποτηράκι...

Αν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ στην εγκυμοσύνη σας, θα πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτείτε...

Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Ούτε ένα ποτηράκι...

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες τόσο οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, όσο και εκείνες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο της κύησης θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Η κοινώς αποδεκτή γραμμή δηλώνει ότι «η αποχή από το αλκοόλ είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για το έμβρυο».

Παρά την επιστημονική πρόοδο, δεν έχει καταστεί εφικτό να τεκμηριωθεί ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση κατά την διάρκεια της κύησης, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει και για το αν υπάρχει περίοδος ασφαλούς κατανάλωσης.

Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι έγκυες πίνουν παραπάνω (περισσότερα από 8 ποτά εβδομαδιαίως), τότε, όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά στα πέντε τους χρόνια έχουν μειωμένη ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης.

Οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν και το καλύτερο για τις εγκύους θα ήταν να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ και εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι είναι ακόμα πρόωρο να δοθεί πράσινο φως στις εγκύους να πίνουν αλκοόλ, έστω και με μέτρο, καθώς δεν απέκλεισαν ότι μπορεί να προκαλούνται μεταβολές στον εγκέφαλο των εμβρύων, οι οποίες να εκδηλώνουν τις παρενέργειές τους μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει αποβολή του εμβρύου ή πρόωρο τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved