1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι είναι καλύτερο να τρώω τώρα;

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι είναι καλύτερο να τρώω τώρα;

Πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να είναι στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής. Δοκιμάστε τα εξής:

- Καθώς ο εγκέφαλος, τα μάτια και το νευρικός σύστημα του μωρού συνεχίζουν να αναπτύσσονται , είναι σημαντικό να παίρνετε καθημερινά άφθονα βασικά λιπαρά οξέα.Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαιά τους, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δύο μερίδες λιπαρό ψάρι, όπως σολομός και σκουμπρί, σας παρέχουν ό,τι χρειάζεστε.
- Ο σίδηρος είναι σημαντικός γιατί το ήπαρ του μωρού αρχίζει να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια , που χρειάζονται αυτό το μεταλλικό στοιχείο. Απαντάται στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα ψάρια, σε εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, στα φασόλια και τις φακές. Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη Β, είναι επίσης πολύ σημαντικό το πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να το παίρνετε από συμπληρώματα και από τροφές όπως φακές, ρεβίθια, καφέ ρύζι, σιτάλευρο, εσπεριδοειδή και παπάγια.
- Στις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε συγκαταλέγονται οι πλούσιες σε βιταμίνες Α ( όπως το συκώτι) γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες και το μη παστεριωμένο γάλα και τυρί λόγω του κινδύνου λιστέριας.
- Δεν χρειάζεται να «τρώτε για δύο» - αντίθετα με όσα λέγοντα, χρειάζεστε μόνο 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα στην εγκυμοσύνη και λιγότερες στο πρώτο τρίμηνο.
- Προσπαθείστε να τρώτε σωστά , μια ποικιλία τροφών που παρέχουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Μη δικαιολογείτε τις σοκολάτες και άλλες τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά – θα πάρετε περισσό βάρος ενώ δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία σας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο κύησης (0 εβδομάδες-13 και 6/7 εβδομάδες, 1-3 μηνών), ξεκινάει με την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου και τελειώνει λίγο μετά την τελευταία μέρα της 13ης εβδομάδας. Σύμφωνα με την τελευταία σας περίοδο, η μήτρα σας προετοιμάζεται για την ωορρηξία και το σώμα σας ετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη, οπότε τεχνικά, μπορείτε να αρχίζετε να μετράτε από αυτό το σημείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved