Πόνοι τοκετού: όλη η αλήθεια

Όταν η Valerie Rowekamp ένιωσε τους πρώτους πόνους τοκετού, αισθάνθηκε κάποιες κράμπες. Τις επόμενες ώρες, οι κράμπες άρχισαν να μετακινούνται στο πίσω μέρος του κορμιού της, ήταν ενοχλητικές αλλά όχι απαραίτητα επώδυνες. Συγκεκριμένα, γέννησε χωρίς καν να της χορηγηθεί επισκληρίδιος αναισθησία.

Πόνοι τοκετού: όλη η αλήθεια

«Ξαφνιάστηκα γιατί ο πόνος ποτέ δεν ξεπέρασε τα επίπεδα πόνου τόσο ώστε να γίνουν αφόρητα», είπε η ίδια στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, Fit Pregnancy.

Οι πόνοι τοκετού όμως, ήταν μια διαφορετική ιστορία για την Kebuileng Moshoeu. Μισή ώρα μετά την αρχή του τοκετού της, άρχισε να νιώθει αφόρητους πόνους που διήρκεσαν μέχρι τη στιγμή που κράτησε στα χέρια της για πρώτη φορά το μωρό της. «Πίστευα ότι θα πεθάνω. Ήταν οι χειρότερες 7 ώρες και 55 λεπτά της ζωής μου!», είπε η ίδια σε δικό της post, όμως στο τέλος συμπλήρωσε. «Ωστόσο, όταν αντίκρισα τον γιο μου, ήξερα ότι ο όλος ο πόνος άξιζε!».

a35a2e3cf2fd589e152e897a324858b7

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, το γεγονός ότι αυτές οι δύο γυναίκες έχουν τόσο διαφορετικές ιστορίες να μοιραστούν. Αλλά οι πόνοι τοκετού διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, όπως διαφέρει και μια εγκυμοσύνη από μια άλλη εγκυμοσύνη. Αν δεν βιώσει μια γυναικά τη δική της εγκυμοσύνη, δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα πονέσει πολύ, λίγο ή σχεδόν καθόλου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο για τους πόνους τοκετού.

Γιατί πονάμε όταν γεννάμε;
Η μήτρα είναι ένα μυϊκό όργανο που με δυνατές συσπάσεις προσπαθεί να πιέσει το μωρό σας προς τα έξω. Αυτές οι συσπάσεις λοιπόν είναι η κύρια πηγή του πόνου.

Πόσο θα πονέσω κατά τη διάρκεια του τοκετού;
Ο πόνος που βιώνει κάθε γυναίκα εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης των συστολών.

Πώς αλλάζει ο πόνος αυτός;
Ο πόνος συνήθως έρχεται σταδιακά μαζί με τα στάδια του τοκετού και συσσωρεύεται στο τέλος σε ένα σημείο.

10566d0ae1f3927517c1eea243c951af

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Ακόμη και αν κάνετε επισκληρίδιο αναισθησία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι σωστές αναπνοές, η ηρεμία και η χαλάρωση, μπορεί να σας βοηθήσει να μην νιώθετε έντονους τους πόνους αυτούς. Κάποιες άλλες τεχνικές εκτός από τις αναπνοές, είναι το μασάζ, το περπάτημα, κρύες ή ζεστές κομπρέσες και το ζεστό μπάνιο. Αξίζει να γνωρίζετε ότι εκτός από αυτές εφαρμόζονται και κάποιες άλλες εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης των πόνων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όπως για παράδειγμα ο βελονισμός, που έχει γενικά αναλγητική δράση, η αρωματοθεραπεία, όπου με βότανα και αιθέρια έλαια χαλαρώνει η επίτοκος, η ρεφλεξολογία όπου ο ρεφλεξολόγος κάνει μασάζ στα σημεία του πέλματος όπου αφορούν τις ωδίνες και η ομοιοπαθητική όπου μπορεί να συνεισφέρει εξίσου σημαντικά στην λιγότερο επώδυνη εξέλιξη του τοκετού. Πάντα αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι όμως, εφαρμόζονται από ειδικούς και προσαρμόζονται στην κάθε μέλλουσα μαμά και τις ανάγκες της!

Εμείς, το μόνο που έχουμε να σας ευχηθούμε είναι «Με έναν πόνο!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved