Κιρσοί και εγκυμοσύνη: Μέτρα πρόληψης

Για πολλές δεκαετίες πιστεύαμε πως οι κιρσοί και οι φλεβικές παθήσεις προκαλούνταν από την εγκυμοσύνη σε συνάρτηση με το βάρος της εγκυμονούσας που αυξάνει συνεχώς.

Κιρσοί και εγκυμοσύνη: Μέτρα πρόληψης

Η αλήθεια είναι πως η φλεβική νόσος που προκαλεί τους κιρσούς, ήδη προϋπάρχει στις γυναίκες από τις ηλικίες των 20-25 , αλλά δεν είναι ορατή καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικά εμφανή σημάδια παρά μόνο ίσως ελάχιστες μικρές μπλε ή μοβ φλέβες. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα κύρια αίτια, θα προσδιορίζαμε την γενετική γονιδιακή προδιάθεση και την κληρονομική οικογενειακή να ακολουθεί. Η ανάπτυξη των κιρσών σε αυτη την περίοδο οφείλεται στη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών, στην αύξηση του όγκου αίματος και της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμενη μήτρα.

Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και συχνά ενοχλήματα όπως πόνο, βάρος. κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη. Ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές είναι δυνατόν να περιορίσουμε σημαντικα τη δημιουργία τών κιρσών προληπτικά, με τους εξης τρόπους:

Διατηρείστε όσο μπορείτε ιδανικό βάρος.
Ξεκουραστείτε τακτικά με τα πόδια σας σηκωμένα.
Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια.
Αποφεύγετε την άσκοπη ορθοστασία και περπατήστε.
Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες.
Αποφεύγετε τη ζέστη.

Η θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων, αν συνυπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, είναι χειρουργική. Εντούτοις, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved