Συχνοουρία και εγκυμοσύνη: Φυσιολογική μεν, ενοχλητική δε!

Κάποια από τα φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο δύσκολη... Ευτυχώς δεν κρατούν για πάντα! Ενα από αυτά είναι η συχνοουρία κατά την εγκυμοσύνη.

Συχνοουρία και εγκυμοσύνη: Φυσιολογική μεν, ενοχλητική δε!

Ειναι απόλυτα φυσιολογική αλλά και απόλυτα ενοχλητική. Η μήτρα βρίσκεται μέσα στην λεκάνη έχοντας μπροστά της την ουροδόχο κύστη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα αυξάνει σε μέγεθος για να μπορέσει να φιλοξενήσει το έμβρυο που συνεχώς μεγαλώνει. Έτσι η μήτρα συμπιέζει την ουροδόχο κύστη, καθώς ο χώρος μέσα στη λεκάνη περιορίζεται. Με την πίεση στην κύστη, η διαθέσιμη χωρητικότητα της περιορίζεται και η γυναίκα νιώθει την ανάγκη να επισκεφτεί την τουαλέτα συχνότερα από ότι πριν μείνει έγκυος.

Αυτό το σύμπτωμα αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και συνεχίζει ή γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη.

Η εγκυος θα πρέπει να μην πηγαίνει αμέσως όταν της έρχεται η ανάγκη να ουρήσει. Ηκατακράτηση ούρων εγκυμονεί κινδύνους, όπως την ουρολοίμωξη, η οποία όχι μόνο είναι επίπονη αλλά και απαιτεί φαρμακευτική αγωγή για να θεραπευτεί. Η χρήση αντιβίωσης, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, είναι δύσκολη και πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο.

Επιπλέον, μπορεί να περιορίσει τα βραδινά ροφήματα που μπορούν να αυξήσουν τη διούρηση για να μειώσει, όσο είναι δυνατόν, τις βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν την αυξημένη ανάγκη για ούρηση ακόμα και πριν από τα άλλα, "κλασικά" σημάδια εγκυμοσύνης. Οπως και να χει, δε θα κρατήσει για πάντα, οπότε απλιστείτε με υπομονή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved