Τι μπορεί να σημαίνει η υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται φυσιολογικά μεταξύ των 7 και 14 κιλών.

Τι μπορεί να σημαίνει η υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Κατά το πρώτο τρίμηνο, το βάρος θα πρέπει να αυξηθεί λίγο μεταξύ 17 γραμμαρίων και 2 1/2 κιλών για να ανέβει έπειτα προοδευτικά μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα ( μεταξύ 3 και 5 γραμμαρίων κάθε εβδομάδα). Γενικά η αύξηση του βάρους θα πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη σωματική διάπλαση. Για να παραμείνει στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διακυμάνσεων μία γυναίκα, μετρίου αναστήματος δεν θα πρέπει να τρώει περισσότερο από το κανονικό για εκείνη. Υπολογίζεται ότι η αύξηση των απαραίτητων θερμίδων που λαμβάνομαι στην εγκυμοσύνη είναι περίπου 15%.

Μια υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να εξαρτάται εύκολα από μία υδρική ανισορροπία, δηλαδή μία τάση των ιστών να κατακρατούν το νερό: τα συμπτώματα είναι αρκετά εμφανή γιατί τα πόδια και οι αστράγαλοι έχουν την τάση να πρήζονται. Πρόκειται συνήθως για ελαφρές και περαστικές ενοχλήσεις, οι οποίες θεραπεύονται μόνο εάν τρώτε λιγότερο αλάτι.

Το σημαντικό είναι να μην αντιμετωπίζετε αυτή την ενόχληση πίνοντας λιγότερο νερό ή παίρνοντας διουρητικά ή συμπληρώματα άλατος με δική σας πρωτοβουλία.Το σημαντικό είναι να μην σας γίνει έμμονη ιδέα ο έλεγχος του βάρους σας. Εάν υπάρχουν εμφανή προβλήματα, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε.

Είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι στην εγκυμοσύνη καλό είναι να μην έχετε πολύ χαμηλό βάρος ή να ακολουθείτε κάποια αυστηρή δίαιτα. Όποιες πρέπει να προσέχουν για να μη μείνουν υπερβολικά αδύνατες ( ιδίως αν αισθάνονται ανορεξία) πρέπει να κάνουν προσπάθεια ώστε να μην παραλείπουν κανένα από τα γεύματα της ημέρας . Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρά γεύματα παρά να μείνετε για πολλές ώρες νηστικές.
Το ίδιο ισχύει και για εκείνες που υποφέρουν από ναυτίες κα εμποδίζουν την πραγματοποίηση κανονικών γευμάτων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved