Πώς να χειριστείτε έναν έκτακτο τοκετό

Όταν ξεκινήσει γρήγορα το στάδιο των ωδίνων, μη φοβηθείτε.

Πώς να χειριστείτε έναν έκτακτο τοκετό

Υπάρχει χρόνος να αναζητήσετε βοήθεια μέχρι να μεταφερθείτε στο μαιευτήριο ή να καταφθάσει η μαία στο σπίτι. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που θα είναι μαζί σας τη στιγμή εκείνη να διατηρήσει την ψυχραιμία του για να μπορέσει να σας βοηθήσει.

Τι πρέπει να κάνετε:

-Μην πανικοβληθείτε
Καλέστε ένα ασθενοφόρο και βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το κέντρο άμεσης βοήθειας για την πιθανή ημερομηνία τοκετού, για το μαιευτήριο και για ειδική ιατρική ανάγκη.
-Πλυθείτε καλά
Πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και καλύψτε την περιοχή όπου θα γεννηθεί το μωρό με καθαρά σεντόνια και πετσέτες.
-Να της θυμίζετε πότε πρέπει να εξωθεί
Μην την αφήνετε να σπρώξει ώσπου να δείτε το κεφάλι του μωρού να εξέρχεται. Προτρέψετε τη να πάρει γρήγορες και κοφτές αναπνοές αν θέλει να εξωθήσει πολύ πρόωρα. Όταν το κεφάλι εμφανιστεί στην είσοδο του κόλπου, ζητήστε της να εξωθήσει σε κάθε σύσπαση μετρώντας ως το δέκα.
-Υποβαστάξτε το κεφάλι του μωρού
Κρατήστε με το χέρι σας απαλά το κεφάλι του μωρού έτσι ώστε να μη βγει πολύ γρήγορα. Μην τραβήξετε το κεφάλι. Θα βγει μόνο του.
-Βοηθήστε το μωρό σας να αναπνεύσει
Μόλις βγει το κεφάλι, κρατήστε το με τα χέρια σας. Όταν ελευθερωθεί ζητήστε από τη σύντροφό σας να σταματήσει τις εξωθήσεις. Αν ο ομφάλιος λώρος έχει τυλιχτεί γύρω από το κεφάλι του μωρού, ελέγξτε αν είναι χαλαρός και ξετυλίξτε τον προσεκτικά. Καθαρίστε τυχόν βλέννη από τα ρουθούνια και το στόμα του με μια καθαρή πετσέτα.
-Ξεγεννήστε το υπόλοιπο σώμα του μωρού
Βάλτε τα χέρια σας στις δύο πλευρές του κεφαλιού του μωρού σας και οδηγήστε το προσεκτικά προς τα κάτω. Ζητήστε από τη γυναίκα σας να εξωθήσει ώσπου να βγει η ωμοπλάτη του. Τώρα οδηγήστε το μωρό προς τα πάνω στηρίζοντας το κεφάλι και τους ώμους, καθώς το υπόλοιπο σώμα εμφανίζεται. Αν οι ώμοι κολλήσουν, ζητήστε από την σύντροφο σας να εξωθήσει.
-Απομακρύνετε όλα τα υγρά
Μετά τον τοκετό ακουμπήστε το μωρό πάνω στο στομάχι της μητέρας του, με τα πόδια πιο ψηλά από το κεφάλι για να απομακρυνθούν όλα τα υγρά από το στόμα και τη μύτη του.
-Σκεπάστε το μωρό
Με καθαρές πετσέτες τυλίξτε το και αποθέστε το πάνω στη μητέρα του. Μην το πλύνετε και μην κόψετε τον ομφάλιο λώρο.
-Βγάλτε τον πλακούντα
Ίσως πρέπει η γυναίκα σας να εξωθήσει τον πλακούντα. Όταν αυτός βγει, βάλτε τον σε μια πλαστική σακούλα. Τρίψτε απαλά την κοιλιά της συντρόφου σας κάτω από τον ομφαλό. Ετσι, θ΄αρχίσει να συσπάται η μήτρα και θα σταματήσει η αιμορραγία.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved